Izložba Centra za fotografiju u SKC-u - iKragujevac


Kultura

U utorak, 03. februara, u 20 časova , u Kontakt galeriji SKC-a biće otvorena izložba „Fotografije umetnika iz kolekcije Centra za fotografiju”.

Izložba se sastoji od jedanaest fotografija osam fotografa-umetnika: Zorana Popovića, Dragana Pešića, Aleksandrije Ajduković, Ljubomira Šimunića, Ivana Arsenijevića, Dragana Petrovića, Zorana Obradovića i Petra Mirosavljevića.

Hronološki, izložba neujednačeno pokriva period od osamdesetih godina do danas. Radovi su raznoliki po sadržaju i temama kojima se bave. Fotografije koje predstavljaju konceptualnog umetnika Zorana Popovića, zapravo su fragmenti sa izvođenja njegovog performansa “Aksiomi” (1972). Dok Ljubomir Šimunić tokom osamdesetih godina pravi alternativni foto-album sopstvene porodice, Dragan Petrović snima “Fotografije iz Srbije” koje, na podjednako neuobičajen način, predstavljaju okolnosti srpske svakodnevice. Rad iz serije fotografija “Ljudi iz baraka” Ivana Arsnijevića prikazuje detalj male bašte u radničkom naselju u Kragujevcu, jednom od pozitivnih primera kontinuiteta osuđenih na nestanak. Fotografija Aleksandrije Ajduković je iz njenog projekta “Tigrice”, u kojem se autorka bavi pitanjima navika, oblačenja i mode fotografišući žene koje nose odeću sa šarama divljih mačaka. Dragan Pešić predstavljen je jednom od fotografija iz njegove bogate zaostavštine. U pitanju je fotografija iz rada “Lutkice” u kojem Pešić stvara zastrašujući fikcionalni svet naseljen igračkama, minijaturnim predmetima i ukrasima. Na klasicističkom tragu, Zoran Obradović fotografiše uvenulo cveće u trenutku kada se iz simbola lepog pretvara u simbol smrti. Fotografija maturanta Gimnazije u Sremskoj Mitrovici, jedna je od nekoliko stotina reprezentativnih portreta koje je Petar Mirosavljević napravio za potrebe samih učenika.

Centar za fotografiju (CEF) je nevladino i neprofitno udruženje osnovano 2011. godine u Beogradu, sa ciljevima istraživanja, proučavanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. Neki od ciljeva rada i delatnosti CEF-a jesu: širenje znanja o fotografiji; formiranje kolekcije fotografskih artefakata (fotografija, negativa, istorijski značajne fotografske opreme i materijala); afirmacija fotografije u kontekstu srpske kulture; razmena iskustava sa organizacijama i udruženjima slične vrste u zemlji i inostranstvu; javna zalaganja za poboljšanje uslova čuvanja fotografske baštine. Osnivači i urednici Centra za fotografiju su Ivan Petrović i Mihailo Vasiljević, vizuelni umetnici i fotografi iz Beograda. Od 2014. godine u uredničkom timu Centra za fotografiju prisutna je i istoričarka umetnosti iz Beograda Maida Gruden. Izložba će biti otvorena do 23. februara.

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu