Dve predstave Dečje pozorišne radionice - iKragujevac


Kultura

U subotu, 31. januara, u 17 časova, na sceni „Slavica Slaja Urošević“, glumci Dečje pozorišne radionice, odigraće za najmlađu publiku predstavu „Mali Princ“.

Ovo je poznata priča o usamljenom dečaku iz svemira, koji je napustio svoju malenu planetu i svog jedinog prijatelja, crvenu ružu o kojoj se brinuo i koju je voleo najviše na svetu i krenuo na putovanje sa ciljem da nešto novo otkrije i nešto novo nauči. Iako je ruža za njega bila jedinstvena i značila mu sve u životu, njeno prijateljstvo i lepota nisu mu bili dovoljni. Na svom putovanju mali princ je upoznavajući druga bića upoznao samog sebe i mnogo naučio o životu i smislu življenja.

Iste večeri, od 20 časova, malo „stariji“ ljubitelji ove scene moći će da pogledaju predstavu “Svinjograd”, „Dramskog studija“ Doma omladine. Predstava svojim realizmom dovodi publiku u situaciju, u kojoj nisu sigurni gde se radnja događa, na pozorišnoj sceni ili u životu. Superrealizam može da zbuni i same glumce, koji su zapravo tinejdžere u ulozi tinejdžera. Može se reći da veoma jaka interakcija sa publikom, predstavlja život.
Propast starih i nadiranje novih, prevrednovanih „moralnih“ vrednosti i razmišljanja o licu i naličju smisla i besmisla, neuravnoteženosti života, teret je koji tinejdžeri danas počinju da nose sa sobom još u školskim klupama. Dominacija besa, sa kojim se sve češće susrećemo u školskim dvorištima dočarana je realistički, sa namerom da probudi odrasle, ne bi li shvatili probleme tinejdžera.

Članovi Dramskog studija, su veoma mladi, ali i iskusni jer se od najranijih godina druže sa scenom i pozorištem. Igraju za „svoju“ publiku, roditelje, drugare i vršnjake pa kod njih trema ne postaoji. Oni Vas poput „starih vukova“ uvlače u tekst i scenu, i teraju Vas da se saživite sa njima. Iako su često i veoma mladi, potpuno su predani onome što rade i čini se da sa lakoćom “nose” i grade svoje likove. Njihov napredak se ogleda u broju Akademaca koji posle ove relne životne škole, uglavnom bez problema upisuju i završavaju fakultete Dramskih umetnosti, gde god da upišu.

Reditelji Jovana Mišković i Đorđe Đoković, koji sada rade sa njima, ovom predstavom ukazuju na previranja u društvu i među mladima, a ideja o predstavi “Svinjograd” spontano se razvila iz projekta odnosno radionice “Govorna radnja”. Učestvovala je na mnogim festivalima, i osvajajla značajne nagrade, među kojima su: „Urban fest“- Niš (Grand prix „Ćele kula“, za kolektivnu glumačku igru i nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu „Carica Teodora“) "FAPOR"-Leskovac (Prva nagrada, tri glumačke nagrade i specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru) "DOPS"-Jagodina (nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu).          

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu