Roman o Hitleru – Bestseler - iKragujevac


Kultura

Satirični roman o Adolfu Hitleru koji se budi u današnjem Berlinu razbuktao je novu raspravu o rastućem neonacizmu u Nemačkoj, ali je i dospeo na prvo mesto nemačkih bestselera sa prodatih 250.000 primeraka.

Autor romana „On je opet tu“ Timur Vermes rođen je 1967. godine u Nirnbergu i bivši je novinar kojem je ovo prvi roman, piše Dejli mejl.

Vermes je napisao satirični roman o Adolfu Hitleru, koji je prespavao vreme od 1945. do 2011. godine, a uspeh knjige se pripisuje parodiji o nacističkom vođi koja je do pre nekoliko godina bila nezamisliva.

Kada se probudi u Berlinu, Hitler kreće u šetnju ulicama, ljudi ga uglavnom prepoznaju, ali su uvereni da je reč o komičaru koji izvodi svoju ulogu.

Hitler opet drži duge govore, koji izazivaju salve smeha. Počinje da gostuje po televizijskim programima, postaje YouTube zvezda, omiljen među mladima, neki su od detalja iz knjige.

U pratnji kamera Hitler je posetio i sedište nemačke neonacističke stranke i bio zgrožen onim što je zatekao, pre svega „nedovoljnim žarom i manjkom političke uverljivosti neonacista“.

Zbog toga je stranačkog lidera obasuo psovkama i uvredama. Za taj intervju Hitler je dobio uglednu novinarsku nagradu, ali su ga neonacisti pretukli i izbacili iz stranke, piše u romanu „On je opet tu“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu