Top 10 alternativnih bendova u 2012. - iKragujevac


Kultura

Za domaću rokenrol i alternativnu muzičku scenu se može reći da se već godinama grčevito drži starih proverenih "vrednosti", bendova koji i dalje pune velike koncertne sale, dok se mladi, neafirmisani muzičari bore za svoje mesto pod suncem. Mi tvrdimo da je budućnost alternativne muzike u Srbiji svetlija nego što se čini, a jedan pogled na neke od manje poznatih bendova koji su obeležili prethodnu godinu biće dovoljan da shvatite i zašto.

 

1. Rebel Star

Rebel Star postoji već nekoliko godina, a osnivač benda je Milan Glavaški, bivši član Popcycle i Eva Braun. Pesma "Dah" se nalazi na trećem studijskom albumu (Rebel Star), koji je izašao u oktobru 2012. godine.

{youtube}xjvYUqbwhFA{/youtube}

2. On Tour

Okosnicu beogradske grupe "On Tour" čine Vlada Marinović (iz grupe "Ventolin"), Ivana Smolović (iz grupa "Intruder" i "Ika") i Marko Čebić (The Mothership Orchestra). Ove godine su objavili debitantski album, koji je Žikica Simić uporedio s najboljim radovima Grema Parsonsa i Emilu Heris.

{youtube}Zy0cXHFNfLE{/youtube}

3. Stray Dogg

Beogradski bend Stray Dogg je ove godine objavio drugi album ("Fire's never wrong"), na kome ljubitelje alternativne muzičke scene čeka poslastica u vidu gostovanja američkog kant-autora Devendre Banharta.

{youtube}6M-lbw3dppk{/youtube}

4. Bitipatibi

Bitipatibi je nastao 2009. godine, a ove godine su objavili debitantski album "Lešnici divlji". Bend je na Jelen Demofestu u Banja Luci 2011. godine osvojio četvrto mesto. 

{youtube}9pJTPIprspM{/youtube}

5. Ana Ćurčin

Anin predivni vokal je nešto što se dugo čekalo na domaćoj muzičkoj sceni. Njen nastup uživo odiše iskrenom energijom ali i muzičkim umećem kome za sada samo nedostaje autorsko izdanje.

{youtube}9DrfSUnolxE{/youtube}

6.VVhile

Beogradski duo VVhile čine Andrija Spičanović(gitara, vokal) i Stevan Ćirović(bubnjevi, vokal), a pored EP-ja "VVhile is Vanity", ove godine su u studiju na FDU u Beogradu snimali nekoliko numera koje su se uživo prenosile preko radija.

{youtube}p0LJx1BkhT4{/youtube}

7.Wooden Ambulance

Subotički bend je nastao oko frontmena Gorana Grubišića, a na ovogodišnjem debi albumu "Interceptions" se, pored moćnog vokala, ističu bogati aranžmani i pažljiv tretman mnogobrojnih instrumenata.

{youtube}anPapTDmCKI{/youtube}

8. Tough Guys of America

Početkom maja je ovaj beogradski sastav snimio EP prvenac, a opasni momci iz benda su za snimanje spota svoje instrumente poverili simpatičnim devojkama.

{youtube}JfYGnCS5Eyk{/youtube}

9. Repetitor

Dugoočekivani drugi album beogradske grupe Repetitor je ove godine stigao. "Dobrodošli na okean" je podjednako energičan kao i prvenac Repetitora, a fanovi ovog benda znaju da se puna snaga i energija ovog trija oslobađa na njihovim živim nastupima.

{youtube}0KjdbAnipew{/youtube}

10. VonEve

Pevačica VonEve je iz Njujorka svratila u rodni Beograd na snimanje spota za njen prvi singl "It's over now", a najava albuma "The City of White" za sledeću godinu je vest kojoj se raduju svi ljubitelji sanjive alternative u Srbiji.

{youtube}EPfl_eYW6xE{/youtube}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu