2Cellos: Kad je Bah sreo Nirvanu - iKragujevac


Kultura

Šta je potrebno za dobar rok koncert? Energične pesme, zagrejana publika, harizmatični muzičari – i svega dva violončela, ako je verovati publici koja je večeras ovacijama ispratila koncert dua 2Cellos u Sava centru.

 

Onome ko ih nije video i čuo uživo, teško je objasniti u čemu je njihova čar. Da li u veštom, virtuoznom muziciranju i instrumentima, energiji koju poseduju i dele nesebično sa publikom uz veliku dozu dečačkog šarma ili u nečemu trećem, tek prvi beogradski koncert svetski poznatog hrvatskog dua koji čine Luka Šulić i Stjepan Hausar prošao je veoma uspešno.

Pokazavši svu raskošnost violončela i primamljivost popularne muzike koja ja obeležila dvadeseti i dvadeset prvi vek, pomenuta dvojica muzičara naterala su beogradsku publiku da više puta „odlaže“ kraj koncerta, vraćajući muzičare na bis.

A sve je počelo prilično utegnuto, u klasičnom maniru i uz prigušena svetla. Nakon prve dve laganije kompozicije i talase obojenih reflektora sala je počela da pulsira već sa trećom i četvrtom, obradama pesama grupa „Green Day“ i „Red Hot Chili Peppers“.

„Presretni smo da smo ovdje prvi put. Ugostili ste nas ono... Nemam riječi! Šta je vama“, kroz smeh se pitao Hauser koji je cele večeri zabavljao publiku, trčeći sa jednog na drugi kraj scene, često svrajući na ivici stolice.

Neosporan šarm i snalažljivost momci su pokazali kada se tokom izvođenja pesme „Resistance“ sastava „Muse“ dogodio prolem sa kablovima pa je jedno violončelo naglo ućutalo. Zabavljajući publiku poput stand – up komičara, Hauser je odlučio da nam pokloni jednu Bahovu kompoziciju koju je Šulić čekajući majstore,opušteno pratio iz publike, glasno aplaudirajući

„Nikad u životu nisam dobio ovacije kada sam svirao Baha. Mada više ste njemu pljeskali kada je sjeo da me gleda“, našalio se Hauser.

Beograđanke su kupili obradom hita „With or Wiithout You“ grupe U2 da bi potom podigli atmosferu sa pesmom „Viva La Vida“ grupe „Coldplay“. Prvi aplauzi publike kojiima je podržavan ritam začuli su se tek uz Rijaninu pesmu „We Found Love“, da bi potom usledio deo koncerta dostojan svake rok legende.

Od obrade pesme „Smooth Criminal“ kojom su se proslavili preko „Highway To Hell“ do Nirvanine „Smells Like Teen Spirit“, dvorana Sava centra podsećala je na stadion tokom održavanja velikih rok koncerata, ali ovoga puta zvezde su bile violončelisti.

Oduševljenje je bilo obostrano, pa je publika muzičare pozivala više puta na bis, a oni su se rado odazivali. Premijerno smo imali priliku i da vidimo neobičnu „spravu za trčanje“ koju je Hauser iskoritstio kako bi se sa svojim instrumentom prošetao po dvorani a potom i trčao na sceni u maniru rok zvezda. Priznao je da trčanje nije njegova omiljena aktivnost i u svom duhovitom maniru dodao:

„Drago nam je da je Beograd prvo mjesto gdje sam počeo trčat'. Obećavam, sljedeći put trčat ću tokom cijelog koncerta!“

Veče je završeno u svečanom, laganijem maniru, obradom Stingovog hita „Fields Of Glory“, a publika je potom pohrlila u predvorje Sava centra ne bi li kupila albume sa njihovim obradama. Osim debitantskog, kroz nekoliko dana u prodaji će se naći i njihov novi album „In2ition“ na kojem će biti i deo pesama izvedenih u Beogradu.

„Obavezno ih pogledajte uživo jer su neverovatni! Ne sećam se kada sam poslednji put video I čuo nešto tako uzbudljivo još od kada sam gledao Džimija Hendriksa davnih šezdesetih“, kazao je za njih jednom prilikom Elton Džon, nakon što ih je pozvao da mu se pridruže na svetskoj turneji.

I, znate šta? Sasvim je u pravu!

{youtube}CpqLtNW_OVo{/youtube} 

Izvor: B92 {jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu