Dobitnica Vukove nagrade Slavica Mihailović - iKragujevac


Kultura

Među najuspešnijim stvaraocima na polju širenja kulture, obrazovanja i nauke, našla se i jedna Kragujevčanka.

Na 49. proglašenju dobitnika ovogodišnje „Vukove nagrade“, Kulturno-prosvetna zajednica dodelila je priznanje uspešnoj kragujevačkoj koreografkinji i etnološkinji Slavici Mihailović.

Nakon dugogodišnjeg zapaženog rada u tadašnjem Kulturno-umetničkom društvu „Abrašević“, 2005. godine, Slavica Mihailović osnovala je Srpski ansambl „Smilje“, sa kojim je nastavila da niže uspehe.

„Smilje“ je nastalo najpre kao pevačka grupa, da bi ubrzo naraslo u ansambl narodnih igara i pesama koji okuplja nekoliko stotina članova, različitih generacija. Osvajali su priznanja i nagrade na takmičenjima širom zemlje, ali i na međunarodnoj sceni.

Žiri za dodeljivanje „Vukove nagrade“ činili su akademski slikar prof. Momčilo Antonović, kompozitor prof. Svetislav Božić, književnik Milovan Vitezović, istoričar Žarko Dimić, muzički umetnik Bora Dugić, dramska umetnica Rada Đuričin, književnik i prevodilac prof. Dragan Mraović, književnik Ljubivoje Ršumović i profesor Univerziteta u Beogradu dr Darko Tanasković.

Vukovim priznanjem za 2012. godinu, nagrađeni su još i prof. Marija Bišof, književnica i urednica Izdavačke kuće „Pravoslavna reč“ iz Novog Sada, kao i dr Bojan Jovanović, naučni savetnik iz Beograda.

Izvor: SumadijaPress {jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu