"Hallelujah" je muzičko savršenstvo - iKragujevac


Kultura

U knjizi Alana Lajta (Light) "The Holy or the Broken: Leonard Cohen, Jeff Buckley, and the Unlikely Ascent of Hallelujah', većina popularnih autora današnjice smatra da je pesma Leonarda Koena "Hallelujah", najsavršenija pesma na svetu.

 

Tako Bono Voks iz benda U2 smatra da je pesma "Hallelujah", Leonarda Koena "najsavršenija pesma na svetu".

Pesmu "Hallelujah", obradili su mnogi, ali pored originalne, nastale 1984, možda najpoznatija je verzija Džefa Baklija koja se nalazi na njegovom debi albumu "Grace".

Osim Bonoa, o pesmi su govorili i pevačica Redžina Spektor koja je pesmu opisala kao "neuništivu".

Patrik Stamp iz grupe Fall Out Boy rekao je da se "pesma stalno vraća i svaki put deluje kao da je nova. Svaki put kada je čujete zvuči novo".

Govoreći o svojoj knjizi, Lajt je u izjavio za "Holivud riporter" kazao: "Želeo sam da istražim efekat lavine koji je postigla ova pesma tokom nekoliko decenija, čime je "Hallelujah" postala jedna od najvoljenijih, najizvođenijih, ali i najneshvaćenijih pesama svih vremena."

Samom Leonardu Koenu je ponekad teško da sluša svoju pesmu, koja se često izvodi u emisijama o potrazi za novim pevačkim talentima.

"Da li moramo da je slušamo na kraju svake drame ili u rijaliti emisijama? Ponekad pomislim da možda ne treba toliko da se izvodi, ali u stvari mi je drago što je ljudi i dalje pevaju", kazao je slavni kanadski kantautor.

Među brojnim umetnicima koji su, pored Džefa Baklija, izvodili Koenovu pesmu, za koju Lajt navodi da je "hipnotička sinteza molitve i seksualnosti", su i Bono, Vili Nelson, Rufus Vejnvrajt, Imodžen Hip i Džon Kejl.

{youtube}YrLk4vdY28Q{/youtube}

Izvor: Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu