Kultura - iKragujevac


Promociju knjige "Propovedi na nedeljnim liturgijama 2008-2012" Episkopa šumadijskog g. Jovana održaće se u sredu, 26. decembra u Eparhijskom dvoru, a počinje u 18 sati.

KRAGUJEVAC - Jedan od najstarijih manastira u Šumadiji je manastir Kamenac nastao pre 6 vekova u podnožju Gledićkih planina gružanskog kraja. Njegova izgradnja vezuje se za vladavinu despota Stefana Lazarevića. Danas je Kamenac ženski manastir, a monahinje koje tu žive počele su pre pet godina da prave lekovite proizvode, meleme, tinkture i čajeve od bilja.

U utorak 25. decembra otvara se izložba "Akvizicije 2017-2018" u 20 časova u Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana" u Kragujevcu. Spomen-park „Kragujevački oktobar“ u svojim muzejskim zbirkama baštini pored originalnih istorijskih predmeta i umetnička dela u okviru svoje umetničke zbirke, čiji je jedan segmant pod-zbirka „Mostovi Balkana“.

iKragujevac posetiocima portala dodeljuje ulaznice za filmsku projekciju u bioskopu "Cineplexx Kragujevac Plaza".

Uvertira ovogodišnjeg ŠIFF - a napravljena je projekcijom francuskog filma “Makala”, nagrađenog na festivalu u Kanu, reditelja Emanuela Grasa. U svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, 28. novembra pored autora filma, naši gosti bili su i An Loren Viguru - ataše za kulturu francuske ambasade i Branislav Glumac - koordinator na projektima iz oblasti kulture i umetnosti, a ispred Francuskog instituta za kulturu.

Na poziv Romskom informativnog centra i gospođe Rozalije Ilić, 5. Novembra učenici prvog razreda boravka OŠ „Dragiša Luković Španac“ iz Kragujevca su rado prisustvovali radionici romskog jezika u Američkom kutku u Kragujevcu. Ovo iskustvo im je , kažu, nezaboravno i čudno, i ponovo bi došli da se druže drugarima romske nacionalnosti.

 Iz studija Dizni i mašte reditelja Fila Džonstona i Riča Mura stiže sjajna animirana avantura! Razbijač Ralf u novoj misiji spašavanja igrice očekuje vas na Porodičnom danu u bioskopu Cineplexx Kragujevac Plaza u subotu 29. decembra od 12 do 17 časova!

Nakon što je istorijsku dramu „Kralj Petar Prvi“, prema podacima produkcijske kuće „Zillion film” koja je potpisala ovo ostvarenje, za prva četiri dana prikazivanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu pogledalo oko 50.000 ljudi, moglo bi se reći da će istoimena serija koja bi od februara trebalo da se prikazuje i na Radio televiziji Srbije biti među omiljenim televizijskim projektima.

Još članaka...