Kultura - iKragujevac


iKragujevac posetiocima portala dodeljuje ulaznice za filmsku projekciju u bioskopu "Cineplexx Kragujevac Plaza".

Izložba „Prvaci kragujevačke scene i srpske glume Ljubomir Ubavkić Pendula i Mirko Babić“ posvećena glumačkim velikanima Knjaževsko-srpskog teatra biće otvorena 3. aprila 2019. godine u 19 časova u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije u okviru manifestacije „Dani Kragujevca u Beogradu“, a u organizaciji Udruženja Kragujevčana u Beogradu i prijatelja Kragujevca.

iKragujevac posetiocima portala dodeljuje ulaznice za filmsku projekciju u bioskopu "Cineplexx Kragujevac Plaza".

iKragujevac posetiocima portala dodeljuje ulaznice za filmsku projekciju u bioskopu "Cineplexx Kragujevac Plaza".

Savremena umetnost najčešće se bavi preispitivanjem sopstvenog i odnosa drugih prema okruženju, ukoliko nije okrenuta principima čiste estetike. U ovom slučaju, umetnica tretira pitanje razvoja jedinke u zavisnosti od raspoloživosti informacija i načina njihovog plasiranja, što ulazi u domen pedagoško metodološkog rada, koji je blizak sferi interesovanja Mie Lukovac Arsenijević. ''Ja u svetu i svet u meni'', mogao bi da bude moto svedenih predstava, sa puno simbolike i otvorenih pitanja na njenim slikama. Praznine, kao značajan, aktivni i provocirajući segment ''Malih priča'' veoma smisleno i svrsishodno, suprotstavljene su jedinki, ličnosti oličenoj u malom biću, čiji ekran saznanja tek počinje da se ispisuje u skladu sa impulsima koji do njega dolaze. Istovremeno, one su poziv, metafora, skrivena poruka; daju mogućnost da izmaštamo, dopunimo, dopričamo- sadržaje, koje u vidu nagoveštaja, vrlo ograničenog značenja, više u formi apstraktno asocijativne likovnosti i vizuelizacije, umetnica uvodi u predstave.

U prepunoj sali Univerzitetske galerije, 20. marta 2019. godine, predstavljena je knjiga bibliotekarke Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu mr Katarine Karamijalković – Knjige s posvetom u ličnoj biblioteci prof. dr Svetozara Stojanovića, čiji su koizdavači Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu, Institut društvenih nauka i izdavačka kuća Albatros plus iz Beograda.
Predstavljanju knjige prisustvovali su predstavnici Univerziteta u Kragujevcu, akademici, dekani, profesori, predstavnici fakultetskih biblioteka Univerziteta u Kragujevcu i drugih kulturnih institucija grada Kragujevca, kao i predstavnici Univerziteta u Beogradu, Instituta društvenih nauka u Beogradu i Narodne biblioteke Srbije.

Još članaka...