Kultura - iKragujevac


Priča o 72-godišnjem profesoru muzike Miši Brankovu koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo poreklo. Naime, prilikom iskopavanja na mestu gde je nekad bio Judenlager Semlin, a sada su samo ostaci Starog sajmišta i nekadašnjeg logora, radnici pronalaze kutiju sa dokumentima koju je daleke 1941. godine zakopao logoraš Isak Vajs.

Od Čarlija Čaplina do Hita Ledžera, od „Bena Hura“ do „Američke lepote“, 250 najboljih filmova prema mišljenju posetilaca filmskog sajta IMDB smestilo se u dva i po minuta jednog video snimka.

 

U knjizi Alana Lajta (Light) "The Holy or the Broken: Leonard Cohen, Jeff Buckley, and the Unlikely Ascent of Hallelujah', većina popularnih autora današnjice smatra da je pesma Leonarda Koena "Hallelujah", najsavršenija pesma na svetu.

 

Lik veselog deda u crvenom kostimu krajem svake godine uđe u naše domove na najrazličtije načine. Međutim, malo njih zna kako je zapravo nastao Deda Mraz a naročito ko je bio njegov predak.

 

U godini na izmaku svet su napustili brojni umetnici, ostavljajući za sobom bogato stvaralaštvo koje je obeležilo umetnost XX i XXI veka. Ovom prilikom prisećamo se samo nekih od njih...

 

Reper Haris Rahmanović, poznatiji kao Priki, u spotu za novu pesmu "Yustalgija" ponudio je zanimljiv pogled na to kako bi izgledala Jugoslavija da nije došlo do ratova devedesetih godina. Fiktivna priča govori o snažnoj Republici Jugoslaviji koja se ekonomski osamostalila i postala jedna od najuspešnijih zemalja sveta.

 

Dositej Obradović je ukazao šta treba uraditi a Vuk Stefanović Karadžić je pokazao kako treba uraditi, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić 24. decembra u Beogradu, na svečanom otvaranju obnovljenog Muzeja Vuka i Dositeja.

 

Još članaka...