Kultura - iKragujevac


U zajedničkom projektu izdavačkih kuća Jesenski i Turk i Heliks, pred čitaocima je "Cvjećarnica u kući cveća" - nesvakidašnja studija, prva knjiga o kultnom stripu "Alan Ford" i kulturološkom značenju njegove popularnosti u bivšoj SFRJ.

 

Godina na izmaku dala je svetu i bogatiji pogled na prošlost, zahvaljujući zanimljivim otkrićima arheologa na svim delovima planete.

 

Domaća komedija, snimljena uz veoma malo sredstava, neočekivano je postala film sa najvećom zaradom u istoriji kineske kinematografije.

 

U prepunoj beogradskoj Areni, pred oko 20.000 ljudi, kragujevačka rok grupa „Smak” (osnovana 1971) održala je u subotu uveče (29. 12) koncert za pamćenje, u originalnom sastavu, posle 20 godina pauze.

 

Za domaću rokenrol i alternativnu muzičku scenu se može reći da se već godinama grčevito drži starih proverenih "vrednosti", bendova koji i dalje pune velike koncertne sale, dok se mladi, neafirmisani muzičari bore za svoje mesto pod suncem. Mi tvrdimo da je budućnost alternativne muzike u Srbiji svetlija nego što se čini, a jedan pogled na neke od manje poznatih bendova koji su obeležili prethodnu godinu biće dovoljan da shvatite i zašto.

 

Šta je potrebno za dobar rok koncert? Energične pesme, zagrejana publika, harizmatični muzičari – i svega dva violončela, ako je verovati publici koja je večeras ovacijama ispratila koncert dua 2Cellos u Sava centru.

 

Uprkos nešto slabijoj zaradi na blagajnama u poredjenju sa prošlom godinom, filmska industrija je ostvarila zavidne rezultate i u 2012, sa dva ostvarenja koja su čak probila simbolički plafon od milijardu dolara.

 

Još članaka...