Kultura - iKragujevac


U sredu, 27. marta u Dečijem poozorištu igraće se predstava ''Idealna polovina'', od 20 časova. U predstavi igraju Milan Kalinić, Olga Odanović,Vučić Perović, Anastasia Mandić.Tekst je pisala Milena Depolo.

Na mestu gde je do polovine prošle godine bila (stara) kuća Đure Jakšića, niče novo zdanje koje će nositi ime poznatog srpskog pesnika i slikara. Trag koji je poznati umetnik ostavio tokom službovanja i boravka u Šumadiji biće ovekovečen izgradnjom novog objekta, koji je, kako kažu u gradskoj upravi, namenjen za kulturna dešavanja, ali i očuvanje uspomene na ovog velikana srpske kulture.

Za pijanistu Eugena Inđića u varšavskom časopisu Muzički pokret, zabeleženo je da je on „više od čarobnjaka klavira“. On je „čarobnjak muzike“.Čuveni svetski pijanista nastupiće u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije 17. marta 2019. godine u 20 časova, u okviru koncertne sezone Convivium Musicum `19. Ulaz na koncert je slobodan, a ljubitelji muzike će imati prilike da čuju dela Frederika Šopena i Roberta Šumana. Takođe, ovom uglednom pijanisti će 27. marta 2019. godine biti dodeljen počasni doktorat Univerziteta umetnosti u Beogradu.

iKragujevac posetiocima portala dodeljuje ulaznice za filmsku projekciju u bioskopu "Cineplexx Kragujevac Plaza".

Svetozar Stojanović (1931-2010), filozof i etičar, univerzitetski profesor, naučnik, aktivista, mislilac, čovek osobitog ličnog morala, prešao je dug put od Kragujevca, u kome je rođen, preko Beograda, do Velike Britanije, Amerike, Nemačke, Austrije i Indije. Bio je jedan od retkih intelektualaca Zapadnog Balkana čija se reč i hiljadama kilometara daleko od njega s pažnjom osluškivala i s razlogom uvažavala.

Još članaka...