Bajčetina: Endemična gljiva kao vesnik proleća [FOTO] - iKragujevac


Sreski špijun

Naš sreski špijun nam je poslao fotografiju retke gljive koju je zatekao u selu Bajčetina nadomak Kragujevca. Naime, ova specifična gljiva je poznata kao ''skarletna peharasta gljiva'' koja nagoveštava dolazakm proleća. Klikom na fotografiju, uvećaće se, a sada pročitajte šta smo još saznali o ovoj biljci koja svakodnevno privlači poglede meštana:

 

OBLIK

Zovu je "skarletnom peharastom gljivom" zbog specifičnog oblika njenog šešira, koji je između peharastog i tacnastog oblika. Drška ako je prisutna ona je zakržljala. Ova gljiva je tankog tela.

KLOBUK

Veličine 1-5cm. Između peharastog i tacnastog oblika. Površina šešira je glatka, ponegde sa dlakama, skarletno crvene boje, koja godinama prelazi u narandžastu, ispod površine beličaste boje, koja se providi kroz crvenu.

HIMENIJALNI SLOJ

Sa spoljašnje strane šešira, u vidu obrtnog poklopca, smešten tako da otvori put sporama.

STRUČAK

Drška ako je prisutna, ona je zakržljala.

MESO

Belo, tanko, bez mirisa i ukusa.

MIKROSKOPIJA

Otisak spore je bele boje, eliptičnog oblika, veličine 25-35 x 11-14mm.

STANIŠTE I RASPROSTANJENOST

Pojavljuje se na mračnim mestima, mestima u senci. Uglavnom raste na trulim cepanicama tvrdog drveća, palim grančicama, a ponekad delovima drveća pojavljujući se na površini korenja kao kopnena gljiva.

DOBA

Ona je diskomiceta koja je vesnik proleća. Pojavljuje se krajem zime, odnosno početkom proleća.

JESTIVOST

Sarcoscypha coccinea je jestiva gljiva, s tim da se jede samo njen šešir, koji prethodno treba skuvati. Uglavnom je teška za varenje, ali se u nekim krajevima koristi u ishrani.

SLIČNE VRSTE

Aleuria aurantia (narandžasta ljuskasta gljiva), Sarcoscypha austrica (skarletna patuljasta gljiva).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu