Prvo ju je udario kolima, potom silovao pa ubio: Noć pre 6 godina je promenila celu Srbiju zauvek - iKragujevac


Hronika

Tijana Jurić (15) ubijena je u noći između 25. i 26. jula pre 6 godina, a 12 dana njena porodica živela je u nadi da je živa. Ipak, 7. avgusta do devojčicinih najmilijih stigla je užasavajuća vest, da je njeno telo pronađeno na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.

Tijana je, u petak veče, tog kobnog 25. jula, vozom otišla u Bajmok gde joj žive baba i deda sa majčine starne. Na sebi je imala belu majicu, svetle farmerice i bele "starke". Stigavši u selo, javila se majci a zatim otišla na turnir u malom fudbalu u Rati. Veče je provela sa svojim prijateljima.

Oko ponoći je krenula kući, u društvu jedne devojčice i dečaka. Na sred puta, odlučila je da krene nazad ka Rati, kako bi jednom drugu vratila duksericu koju je isto veče pozajmila. Rastali su se kod bifea udaljenog svega 200 metara od bakine kuće.

Vraćajući se sama istim putem, Tijana je išla Ulicom JNA. Na uglu ulica Tri istarske žrtve i Njegoševe srela je drugare oko pola sata posle ponoći. Na pitanje kuda se uputila, odgovorila je da ide da vrati pozajmljen duks.

Nastavila je ulicom Tri istarske žrtve, prešla prugu i krenula zemljanim putem koji vodi do sportskog terena na kojem ju je čekao drug čiju je duksericu pozajmila. Kako dugo nije došla, drug sa terena krenuo joj je u susret.

Tijane, međutim, nije bilo, a na zemljanom putu, stotinak metara dalje, nalazila se njena bela patika kao i veštački nokat.

Signal njenog telefona detektovan 2 km od granice
Već jedan sat posle ponoći prve večeri deca i drugi stanovnici Bajmoka počeli su da traže Tijanu. Policija se u potragu uključila u 1.30, a zatim i žandarmerija.

Nekoliko dana kasnije, 29. jula, ministar Nebojša Stefanović izjavio je da je signal Tijaninog mobilnog telefona poslednji put detektovan dva kilometra od graničnog prelaza prema Mađarskoj. Odmah je ostvaren i kontakt sa njihovim nadležnim organima, kao i službom Interpola.

Dani, puni neizvesnosti i očaja, proticali su...

A onda, kasno u noć, 13. dana potrage, 7. avgusta, oko pola jedan, objavljeno je da je uhapšen otmičar Tijane Jurić, a da je njeno telo pronađeno u blizini Sombora, 23 kilometra od mesta na kojem je oteta u Bajmoku.

- On je u noći između petka i subote bio u Bajmoku, udario Tijanu svojim vozilom, prišao joj, nije bila teško povređena kada je počela da traži pomoć, on ju je uhvatio za vrat, udarao, ubacio u svoje vozilo, odvezao u atar - rekao je tada ministar na konferenciji i dodao da je devojčica tu i ubijena.

Policajci su Đurića pronašli u mesari u Surčinu, kako potpuno mirno seče meso. Na mesto gde se nalazi devojčicino telo Đurić je sam odveo policiju.

Devojčicu je silovao, a zatim ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina. Za ovaj monstruozan zločin osuđen je na 40 godina zatvora. Kako je Tijanin otac izjavio posle suđenja, na pitanje sudije zašto je ubio devojčicu, Đurić je rekao "ne znam".

"Jedno nestalo dete je previše"
Prethodnih 6 teških i bolnih godina, njen otac Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, posvetio je borbi protiv pedofila i ubica dece, kako se zločin koji se dogodio njegovoj ćerki nikad više ne bi ponovio.

Zahvaljujući njegovoj misiji, maja prošle godine uspeo poslanici Skupštine Srbije usvojili izmene Кrivičnog zakonika Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna za počinioce najtežih krivičnih dela.

Jurić se intenzivno zalaže i za uvođenje "Amber alerta", sistema za uzbunu prilikom nestanka dece, a početkom juna ove godine najavio je da kreće sa kampanjom kako bi ovaj model što pre počeo da se primenjuje u Srbiji.

- Krećemo sa kampanjom za uvođenje sistema Amber alert. Budite uz nas i podržite nas. Jedno nestalo dete je previše - napisao je Jurić.

Sistem Amber alert podrazumeva da kada se desi nestanak deteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinski lanci u kojima je to moguće.

Početkom marta, u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) održan je sastanak povodom uvođenja ovog sistema kod nas. Sastanku koji je održan tačno 3. marta, pored Jurića i predstavnika MUP-a, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva pravde i Poverenik za informacije od javnog značaja.

Na Međunarodni dan nestale dece, 25. maj, Ministarstvo pravde saopštilo je da Radna grupa koju je formiralo ministarstvo, intezivno radi na definisanju načina uspostavljanja "Amber alerta".

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu