SMRT MALE SOFIJE DIGLA ARANĐELOVAC NA NOGE Ovo su uhapšeni dileri, građani: Oni su samo VRH LEDENOG BREGA - iKragujevac


Hronika

Petoro dilera koji su ove nedelje uhapšeni u Aranđelovcu tek su deo veće grupe trgovaca narkoticima koji truju građane i decu, upozoravaju Aranđelovčani, i lokalne antimafijaške organizacije.

I pored velike akcije policije u kojoj je samo policijska uprava iz Kragujevca uhapsila 40 lica, među kojima su i veliki dileri droge iz Aranđelovca, u gradu pod Bukuljom ljudi i dalje ne odustaju od protesta koji su započeti 12. decembra prošle godine.

Povod za protest pod nazivom "Ne okreći glavu, reci ne" koji je organizovala grupa građana "Aranđelovčani i Aranđelovčanke" bila je smrt petnaestogodišnje Sofije Siljanoski, koja je od droge preminula u novembru prošle godine.

Njen otac Boris Siljanoski juče nije hteo da daje nikakve izjave za medije sve dok se ne uveri da su uhapšeni svi dileri droge u Aranđelovcu.

Ivan R. Ivanović iz udruženja građana, koje i dalje ne odustaje od protestnih šetnji, kaže za "Blic" da će šetati "i dalje i pored toga što se vidi da je "policija pokrenula stvari nabolje".

- Do sada smo imali tri protesta, a uskoro će i četvrti. Održavamo ih na svake dve nedelje. Bitno je da policija radi svoj posao, i mi to podržavamo. Ali i dalje mislimo da glavni dileri droge nisu uhapšeni. Prošle godine je zbog dilovanja podneseno 66 prijava, a imali smo samo šest zatvorskih kazni - kaže Ivanović.sofija ar.jpgPo rečima izvora iz Aranđelovca, policija u ovom gradu na razbijanju narko-klanova intenzivno je počela da radi pre dva meseca nakon Sofijine smrti.

Maloletnica je preminula 5. novembra u bolnici, četiri dana nakon kućne žurke na kojoj je od lokalnog dilera Nikole Bogdanovića (21) uzela i progutala tabletu ekstazija.

Kako je nakon smrti devojčice ispričala njena drugarica, Sofija je nakon uzimanja tablete prebledela i bilo joj je sve lošije. Drugari su je odvezli kući, a zatim je prevezena u bolnicu. Nažalost, i pored napora lekara VMA, neurologa i toksikologa, nije joj bilo spasa.

Porodica je nakon infarkta mozga, koji je njihova mezimica doživela nakon konzumiranja droge, organe donirala klinici u Tiršovoj kako bi se pomoglo drugoj deci kojoj će tako biti spaseni životi.

Diler Nikola Bogdanović je ubrzo uhapšen, a nakon zadržavanja u policiji, sproveden je nadležnom tužilaštvu u Aranđelovcu. On je priznao da je doneo tablete na žurku, ali će dalja istraga otkriti od koga je smrtonosne tablete nabavio za preprodaju.

Ovaj gubitak mladog života veoma je uznemirio javnost i podigao Aranđelovčane na noge, koji su se okupljali i protestnim šetnjama pod nazivom "Ne okreći glavu, reci ne" pokušali da skrenu pažnju na problem narkomanije.

Oni su takođe potpisivali peticiju i zahtev lokalnoj samoupravi da bi se formiralo radno telo i napravile grupe za borbu protiv narkomanije. Takođe, meštani su odlučili da sami podnesu krivične prijave protiv zla koje je okupiralo njihov grad.

Ovonedeljna akcija policije je, međutim, donela poboljšanje situacije: uhapšeno je četvoro dilera koje je policija nezvanično označila kao bitne igrače u aranđelovačkom podzemlju.

Kako je "Blic" pisao, uhapšeni su Jugoslav Mijatović (38), Goran Rabrenović (35), Predrag Grujić (36), Marko Prokić (24) i Marija Ilić (21), koja je uglavnom izvršavala kurirske poslove za grupu. Prema nezvaničnim saznanjima, kod Rabrenovića je pronađen heroin, kod Grujića semenke konoplje, a kod ostalih tablete "ekstazija".

 

Izvor: Blic

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu