Izrečene presude za utapanje dečaka na Srebrnom jezeru - iKragujevac


Hronika

Direktor Osnovne škole „Karađorđe“ iz Rače, Zoran Jovanović, i školski trener stradalih dečaka Miloš Gajić, osuđeni su na po godinu dana, uslovno na dve godine. Po dve godine zatvora dobili su Milanka i Dragan Stanković iz Niša, vlasnici pedalina sa kojih su dečaci pali u jezero i utopili se.

Osnovni sud u Velikom Gradištu izrekao je prvostepene presude protiv četvoro optuženih za utapanje dvojice braće iz Rače, Stefana (14) i Nikole (13) Petrovića, koje se dogodilo 11. septembra 2016. godine na Srebrnom jezeru.

Ova presuda izrečena je u ponovljenom postupku, posle žalbe osnovnog tužioca Apelacionom sudu u Kragujevcu. On se žalio jer su prvostepene presude bile blage – direktoru i treneru po godinu dana kućnog pritvora, a bračnom paru dve godine zatvora. 

U odnosu na prethodnu, nova presuda je blaža za direktora i trenera, jer su uzete u obzir neke olakšavajuće okolnosti. Pošto nije zadovoljno presudom, Osnovno tužilaštvo najavilo je žalbu Apelacionom sudu, koji će morati da donese konačnu odluku, da presudu potvrdi ili preinači ili da donese oslobađajuću presudu.

Četvoro optuženih terete se za teško delo protiv opšte bezbednosti, za koje zakon propisuje od jedne do osam godina zatvora. Direktor škole i školski trener bili su optuženi jer nisu vodili računa o bezbednosti osnovaca, koje su kobnog dana doveli na jezero posle fudbalske utakmice u Velikom Gradištu. Supružnici iz Niša optuženi su jer su pedaline iznajmili maloletnicima bez pratnje odraslih i zato što im nisu dali zaštitne prsluke.

Braća Stefan i Nikola stradali su 11. septembra 2016. godine kad su, sa još četiri druga, iznajmili pedalinu i otisnuli se na Srebrno jezero, iako su bili neplivači. U jednom trenutku, Stefan je skliznuo u vodu, pa je Nikola skočio za njim da mu pomogne, ali su ubrzo obojica nestali u jezeru. Za njima je skočio jedan njihov drug, pokušavajući da ih spase, ali u tome nije uspeo.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu