TUGA: Ovo su svi nastradali u nezapamćenoj tragediji na auto-putu - iKragujevac


Hronika

U jučerašnjoj nesreći koja se dogodila na auto-putu na deonici između Jagodine i Ćuprije, kod sela Mijatovac poginulo je 7 osoba, 5 državljana Srbije i 2 državljanina Makedonije.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u pravcu Beograd-Niš poginuli su Marija Čajetina (1985) iz Beograda, Petrik Jan (1983) iz Vojvodine, i državljani Makedonije Burim D. i Ljuljdim R. (1981).

Na traci Niš-Beograd pogunili su Suzana Vidanović sudija Apelacionog suda u Kragujevcu, njen suprug advokat Mile Vidanović, i vozač teretnog motornog vozila Peđa Antonijević (1987).

Na mestu udesa, uz saobraćajnu policiju su bili i vatrogasci, koji su gasili požar na dva kamiona i specijalnim makazama sekli automobile i vadili povređene. Takođe, na lice mesta stigle su i medicinske ekipe, dizalice i šlep vozila.

Uvesti ITS sistem i meteo stanice kraj puteva

Uvođenjem inteligentnih transportnih sistema - ITS i postavljanjem meteo stanica kraj puteva smanjio bi se broj lančanih udesa i saobraćajnih nesreća poput jutrošnje na auto-putu Beograd-Niš kod Jagodine, kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Božović je naveo da bi meteo stanice postavljene duž auto-puta i drugih puteva u Srbiji prikupljale podatke o vremenskim prilikama u svakom trenutku i da bi ih ''u realnom vremenu prenosile do operativnih centara''.

Odatle bi, kako je objasnio, preko portala koji se, takođe, postavljaju kraj saobraćajnica, vozačima prenošene informacije o stanju na putevima.

Takvih portala za sada, kaže, ima na nekoliko tačaka na auto-putevima u Srbiji i dodaje da ih treba postaviti na mnogo više mesta.

''Tako bi vozačima, recimo, stizale poruke da nailaze na gustu maglu i da treba da promene brzinu kretanja ili da je na određenoj deonici zabranjen saobraćaj što znači da bi morali da zaustave vozilo dok magla ne prođe'', rekao je Božović za TV Prvu.

Upitan šta vozači u Srbiji mogu da preduzmu dok se ne uvede ITS tehnologija u saobraćaj, Božović je naveo da ''gotovo da ništa ne mogu da urade'' jer je teško predvideti da li ćete upasti u gustu maglu''.

''Ne možete unapred to da uočite, odjednom uđete u maglu i ne vidite dalje od 15 metara ispred sebe. Vozači različito reaguju, neki nastave da voze na slepo, drugi naglo koče i upravo u toj promeni brzine dolazi do sudara'', naglasio je Božović.

On je savetovao vozačima da ukoliko se nađu u takvim situacijama upale sva četiri pokazivača pravca, uspore vozilo i pređu u zaustavnu traku.

''Kada zaustave vozilo, treba da preskoče metalnu ogradu i postave sigurnosni trougao na određenoj udaljenosti iza automobila, ali pod uslovom da sve to mogu da urade na bezbedan način'', kazao je Božović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu