Ljiljana Smajlović ponovo izabrana za predsednika UNS - iKragujevac


Uncategorised

Za predsednika Udruženja novinara Srbija (UNS) ponovo je, tajnim glasanjema, izabrana Ljiljana Smajlović, saopštio je danas UNS.

Izborna skupština UNS održana je juče na Zlatiboru, a Smajlović, koja je bila jedini kandidat, dobila je 124 od 140 glasova članova Skupštine.

Izabrani su i nova Uprava sa 40 članova, Nadzorni odbor i Sud časti.

Obraćajući se Skupštini nakon izbora, Smajlović je rekla da se sloboda izražavanja ne sme trampiti za radna mesta, jer to izaziva autocenzuru koja uzrokuje nepoverenje javnosti u slobodu štampe.

UNS će se energično boriti protiv pomora lokalnih medija, rekla je Smajlović i dodala da, kada je u pitanju donošenje Zakona o javnom informisanju i medijima, poslednja linija odbrane UNS je zahtev da lokalne samouprave izdvajaju minimalno dva odsto budžeta za nezavisno projektno finansiranje medija.

Smajlović je rođena u Sarajevu 1956. godine. Diplomirala je novinarstvo 1977. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Od 1978. do 1992. godine bila je zaposlena u sarajevskom "Oslobođenju" na poslovima skupštinskog izveštača, urednika političke rubrike i dopisnika iz Brisela.

U januaru 1993. godine, po preseljenju u Beograd, zapošljava se u listu "Vreme", a 1997. godine postaje spoljnopolitički urednik magazina "Evropljanin", da bi 1999. godine prešla u NIN, gde radi do 2005., kada je imenovana za glavnu i odgovornu urednicu lista "Politika" (smenjena u oktobru 2008. godine).

Član je samoregulatornog Saveta za štampu i Komisije Vlade Srbije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara u Srbiji. Dobitnica je nagrade UNS Dimitrije Davidović za 2007. godinu.
Govori engleski i francuski.

izvor: Tanjug 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu