Kako se izboriti sa svekrvom?Evo rešenja - iKragujevac


Uncategorised

Udali ste se, obožavate svog muža, ali on ima jednu manu. Njegova mama vam naprosto ide na živce. Nemate razloga za brigu već je samo potrebno da budete mudri, strpljivi i da na lep način rešite sve nesuglasice između vas i vaše svekrve

Svekrve su noćna mora skoro svake žene. Retko koja dama ima tu privilegiju i sreću da naiđe na pitomu i podržavajuću mamu svog muža. S druge strane, malo koja svekrva se ne trudi da podmetne nogu svaki put kada ima priliku za to, ne izigrava ženu koja je popila svu pamet ovoga sveta i ne meša prste u poslove u kojima joj nije mesto.

Ukoliko niste imali sreće, potražite spas u nekim od trikova pomoću kojih možete da smirite strasti koje su se razbuktale i umanjite jaz između vas i mame vašeg muža.

Prigovori svekrve

Klasična priča o kritikovanju vaših postupaka pred svima. Njegovi roditelji nisu zadovoljni time kako ste uredili dnevni boravak, a vi ćete sve to posle lepo ispričati suprugu i prebaciti na njega deo nervoze koju ste automatski osetili čim su njegovi roditelji ušli u kuću. Pogrešno. Suprug nije kriv zato što oni imaju potrebu da komentirišu svaku vašu odluku. Ukoliko vam nešto smeta, recite im to direktno.

Psiholog Teri Apter savetuje da iskreno kažete sve što vam smeta. Ako na drugačiji način kuvate određeno jelo, a svekrva smatra da je njen način zdraviji, recite da se ne slažete s tim i da su takvi komentari nepotrebni. Pre nego što joj ljutito kažete svoje mišljenje, nemojte smetnuti s uma to da ona možda uopšte nije svesna svojih postupaka, ni toga da vas njeni komentari vređaju. Stoga započnite razgovor uljudno i bez ljutnje.

Kada stižu unuci?

Vas to možda jako nervira, ali probajte da shvatite da se ona jako raduje ulozi bake. Tu ne možete ništa i nemojte se nervirati, već im recite da znate za njihovu želju i da ćete svi biti srećni kada dođe pravi trenutak za to.

Kako tretiraju supruga?

Ponekad majke tretiraju svoju decu kao da su i dalje mala, čak i kada su se odselila i imaju svoju porodicu. U tom slučaju verovatno vam smeta to što svekrva zove supruga na ručak iako zna da ste upravo ručali. Psiholog Paulina Valin kaže da problemi najčešće iskrsnu kada je jedna osoba u porodici jako nametljiva, a druga osetljiva. Dakle, većini žena smeta kada svekrve previše tetoše svoje sinove, iako više ne žive zajedno.

Bez obzira na to što svekrva možda preteruje, razmislite zašto vam to toliko smeta i osećate li se ugroženom zbog toga? Taj strah možete da izgubite ako shvatite da se svekrva jednako boji gubitka odnosa i veze sa svojim sinom pa iz tog razloga ponekad preteruje. Svoje osećaje podelite sa suprugom jer nekad i on može da uskoči i da preduhitri neželjeni problem.

Roditelji se ne slažu

Ako se vaši i njegovi roditelji ne slažu, nemojte forsirati zajednička okupljanja i druženja. Svako ponaosob neka porazgovara sa svojim roditeljima. Recite im da razumete to da nikada neće biti dobri prijatelji, ali i da to nije apsolutno nikakav problem. Bez obzira na to što se ne slažu, mogu da budu dovoljno civilizovani u situacijama u kojima je susret neizbežan, poput većih okupljanja i proslava.

Saveti o vaspitanju dece

Neizbežni su, samo je pitanje koliko su česti i koliko mogu da vam koriste. Na svaki savet koji vam upute možete da reagujete rečenicom: “Hvala, dobra ideja”. Na taj način se ne obavezujete da ćete baš tako postupiti, a pritom nikoga nećete uvrediti. Takođe, razmislite o nekim savetima jer sigurno imaju smisla. Nemojte ih odbaciti samo zato što su od svekrve, već najpre razmislite kako biste reagovali kada bi vam to isto rekla vaša dobra prijateljica.

Ne poštuju vaša pravila

Bake često ne poštuju postavljena pravila o odgoju dece i tu se najčešće događaju neprijatne situacije. Ako vaša svekrva drugačije tretira decu od vas, time potkopava vaš autoritet. Možda će vas poslušati ako joj detaljno objasnite zašto postoje pravila i na koji su način najbolja za decu. U fokus stavite interes i brigu za svoje mališane. U rigoroznim situacijama preostaje vam pretnja da ubuduće neće provoditi toliko vremena s unucima.

Podele oko praznika i odmora

Još jedan čest problem je dogovor kod koga ćete provesti praznike ili ići na odmor, naročito ako ne živite u istim gradovima. Dogovorite se sa suprugom i jednostavno napravite plan koji vašoj porodici najviše odgovara. Ma koliko njegovi roditelji priželjkivali da svoje slobodno vreme provedete kod njih, ne rukovodite se pritiscima već zajedno sa suprugom postignite kompromis oko najboljeg mogućeg rešenja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu