Ako ne bude postignut dogovor Beograda i Prištine, dve godine biće stopirane evropske integracije - iKragujevac


Uncategorised

Potpredsednik vlade Rasim Ljajić ocenio je danas da će, u slučaju da 2. aprila u Briselu ne bude postignut dogovor Beograda i Prištine, najmanje dve godine biti stopirane evropske integracije i da će Vlada Srbije sigurno biti u teškoj poziciji ako ne dobijemo datum za početak pregovora s EU. 

Ako ne bude dogovora u Briselu, "sigurno će Srbiji najmanje dve godine biti stopirane evropske integracije zbog predstojećih izbora u Nemačkoj i promene sastava Evropske komisije iduće godine, pa se neće baviti Srbijom", rekao je Ljajić.

Unutar vlade neće biti različitih pogleda oko toga da li Srbija 2. aprila u Briselu treba da prihvati sporazum izmedju Beograda i Prištine, a da li će nešto biti prihvaćeno zavisiće od onoga što bude ponudjeno, kaže Ljajić i izražava uverenje da će na pregovaračkom stolu biti nekih promena, s obzirom da se vrši intenzivna diplomatska aktivnost da se dodje do nekih rešenja.

Vlada je na sednici razmatrala i mogućnost da ne bude postignut sporazum i na to ne treba gledati katastrofično ukoliko se dogodi, rekao je potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Ljajić je rekao za TV Pink da je ono što je Srbiji ponudjeno na prethodnoj, sedmoj rundi pregovora u Briselu " 'Ahtisari minus', jer je manje od onoga što nam je pre Ahtisarijev plan nudio".

"Zašto bi pregovarali o nečemo što smo imali kao ponudu pre šest godina. Ovde se traži jedno kompromisno rešenje, ne možemo sve da izgubimo i budemo strana koja će sve izgubiti u pregovorima, a druga strana sve da dobije - ono što je bilo početna pregovaračka pozicija i čemu onda angažovanje EU", naglasio je Ljajić.

On je rekao da je vlada svesna realnosti i teške pozicije i da neće biti dobro kakvo god rešenje da bude, jer će se ukoliko sporazum neki bude prihvaćen više od plovine populacije protiviti tome.

Unutar vlade ne verujem da će biti različitih pogleda na to da li treba sporazum prihvatiti, ali u javnosti "velika većina će to osporavati", smatra Ljajić dodajući da će i ukoliko se ne prihvati ponudjeno, biti onih koji će tvrditi da je vlada ugrozila evrointegracije, jer nije dobila datum za početak pregovora o članstvu.

"Više se brinem šta će biti posle 2. aprila. Da imamo konsenzus oko ove stvari bilo bi lakše i pregovarati", istakao je Ljajić.

On je kazao da će o onome što će biti ponudjenom u Briselu prvo pregovarači i državni vrh dati svoju ocenu, zatim će vlada zauzati svoj stav i na kraju će se o tome izjaniti poslanici i javnost.

Na pitanje da li bi u slučaju da ne dodje do sporazuma mogao da bude ugrožen položaj Srba na severu Kosova ili čak da dodje do progona, Ljajić je kazao da ne veruje u to, jer je medjunarodna zajednica preuzela obavezu da obezbede njihovu sigurnost, ali da na žalost mora i o tome da se razmišlja, jer je u prošlosti bilo neispunjavanja obećanja.

Na pitanje da li je razlog da padne vlada ako Srbija ne dobije datum za početak pregovora za članstvo u EU, Ljajić je kazao da "ne zna da li je to razlog", ali da će vlada sigurno biti u teškoj poziciji.

Pored uspeha u borbi sa korupcijom i početku vraćanja povrenja gradjana u državi, vladi je potreban još jedan pozitivan momenat odnosno "pozitivan šok" i to bi upravo bilo dobijanje datuma za početak pregovora s EU i onda bi vlada mogla da ide u dalje reforme i rešavanje ekonomskih i socijalnih problema, istkao je Ljajić.

"Ukoliko se to ne dogodi, plašim se da idemo u minus fazu", naveo je Ljajić.

Ljajić je rekao da bi eventualna rekonstrukcija i izbori posle nekoliko meseci bili najgora varijanta, ali da će o tome odlučivati dve vodeće stranke, a pre svega SNS.

Da li će doći do rekonstrukcije ili izbora, Ljajić kaže da će poštovati odluke onih koji su politički dominantni.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu