Sajber rat - u toku najveći hakerski napad! - iKragujevac


Uncategorised

Internet vam je usporen? Hm, moguće da nije do provajdera, već zato što je u toku najveći hakerski rat do sada, javlja BBC.

Širom sveta Internet sporije radi poslednjih dana, a svetski stručnjaci za komunikacije kažu da je reč o najvećem napadu u istoriji.

"Radi poređenja, najbolje organizovani napadi na bankarske sisteme šestostruko su slabiji od ovog što se trenutno događa", opisao je jedan neimenovani sagovornik BBC-a.

U istragu su uključene policije pet zemalja, ali se još ne zna iz kojih zemalja da i one ne bi bile meta napada hakera.

Britanski stručnjak za bezbednost Interneta Alen Vudvord kaže da bi ovakav napad sa lakoćom oborio kompjuterski sistem britanske vlade.

Ovog puta cilj napada nisu ni vlade pojedinih zemalja, ni državne agencije, već "Spamhaus", globalna organizacija čiji je glavni zadatak borba protiv spama.

Jedan od direktora organizacije Stiv Linford kaže da je sve počelo kada je "Spamhaus" blokirao servere holandske kompanije "Sajberbunker".

"Ti serveri su često korišćeni za napade iza kojih su stajali hakeri sa istoka Evrope, a 'Sajberbunker' je dobijao da ih obustavi, jer su se držali pravila - 'Ne zanima nas za što naši korisnici koriste naše servere sve dok to nije dečija pornografija ili terorizam'", kaže Linford.

Inače serveri te holandske kompanije smešteni su u napuštenom NATO bunkeru.

"Spamhaus" tvrdi da iza napada stoje hakeri povezani sa "Sajberbunkerom", a razmere napada su takve da trpe internetske usluge širom sveta.

Ako Internet zamislite kao veliki autoput, paaaa... na njemu je trenutno veliki zastoj, slikovito je opisao britanski ekspert za bezbednost Interneta.

Izvor: Mondo
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu