Zaljubio se i otkrio nuklearne planove SAD [Video] - iKragujevac


Uncategorised

Američki funkcioner odbrane Bendžamin Bišop uhapšen pošto je svojoj devojci Kineskinji odavao vojne tajne među kojima su bili ratni planovi i podaci o nuklearnom oružju.

Bišop je bio zaposlen na osetljivim planovima usmerenim ka mogućim neprijateljima SAD, navodi se u njegovom onlajn stručnom profilu i sudskim dokumentima.

Prema podacima koje je ostavio na društvenoj mreži LinkedIn, Bendžamin Bišop (59) je od maja 2010. radio kao planer na "produženom zadržavanju" u Američkoj pacifičkoj komandi - glavnom vojnu štabu za Aziju i Pacifik.

Od juna 2011. bio je u vezi sa devojkom (27) koja je u SAD boravila kao studentkinja, navodi se u iskazu koji je prošle godine uložio okružni sud na Havajima.

Bišop je uhapšen prošlog petka, u glavnom štabu Pacifičke komande.

{youtube}Bck5PMyEng4{/youtube} 

Bišop se prošlog maja preselio u drugo odeljenje u kome je radio na sigurnosti interneta. Prema navodima FBI, on je tog meseca poslao vojne tajne svojoj devojci elektronskom poštom, među kojima su bili ratni planovi i podaci o nuklearnom oružju.

Nekoliko meseci kasnije, Bišop joj je odao planove za razmeštanje strateških nuklearnih sistema SAD i rekao joj kako SAD mogu da otkriju balističke rakete kratkog ili srednjeg dometa koje poseduju druge zemlje, navodi se u iskazu suda.

Bišop je kinesku devojku upoznao na konferenciji o pitanjima međunarodne vojne odbrane na Havajima, navodi se u dokumentima.

Identitet žene i podaci o njenom prebivalištu nisu objavljeni, a američki zvaničnici nisu rekli da li veruju da ona radi za kinesku vladu.

Zvaničnik američkog ministarstva pravde koji je tražio da ostane anoniman rekao je da, iako optužbe protiv nje ne postoje, vladi jeste poznata njena lokacija i dodao da je u toku istraga koja će utvrditi
uloge svih učesnika u ovoj špijunsko-ljubavnoj aferi.

Zvaničnik bezbednosti Lari Vorcel rekao je da se Kina već služila sličnim metodama i da je, kao oficir vojnih rezervi, Bišop bio obavešten o tom pitanju i da je morao da razume kako se seks
upotrebljava za dobijanje informacija.

U njegovoj kući u Kapoleju, u Honoluluu, u novembru je nađeno 12 dokumenata koji su bili označeni kao tajni, iako on nije imao ovlašenja da klasifikovane papire drži kod kuće, navodi se u dokumentima.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu