Islamisti zarobili saradnike Crvenog krsta - iKragujevac


Uncategorised

Ekstremistička grupa "Pokret za jedinstvo i džihad u Zapadnoj Africi" (MUJAO) zarobila je nekoliko saradnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Agencija AFP je ranije, pozivajući se na predstavnika Crvenog krsta Žan-Iv Klemansoa, javila da su četvoro saradnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i još jedan čovek koji je bio na obuci u ovoj organizaciji, prestali da se javljaju od subote kada su kolima krenuli iz grada Kidal u Gao.

Na severu Malija i dalje vlada napeto stanje. Posle svrgavanja Gadafija u susednoj Libiji 2011 godine, na teritoriju Malija su upale izbeglice iz plemena Tuarega. Zauzevši severni deo zemlje oni su proglasili "nezavisnu" državu Azavad, ali su ih sa kontrolisanih teritorija potisnuli ekstremisti.

U julu ove godine vlasti Malija su zaključile primirje s tuareškim ustanicima, što je omogućilo izbore. Tome je prethodila vojna operacija u kojoj je učestvovalo oko 4.000 vojnika iz Francuske zajedno sa 6.000 vojnika zemalja Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOVAS).

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu