Džihadisti spašavaju živote muslimana koristeći se organima zarobljenika! - iKragujevac


Svet

ID se finansira trgovinom organa?

 Islamska država je odobrila da se od zarobljenika uzimaju organi kako bi se spasili životi muslimana, pokazali su nedavno otkriveni dokumenti džihadista.

Ti dokumenti, prenosi Rojters, mogu biti dokaz da se ID finansira i trgovinom ljudskim organima.

Naime, u dokumentu iz 31. januara 2015. godine, u koji je Rojters imao uvid, dozvoljava se da se od zarobljenika uzimaju organi kako bi se spasili životi muslimana iako to može ugroziti život zarobljenika.

Taj dokument, kako navode američki zvaničnici, otkriven je zajedno sa drugim podacima tokom racije specijalnih snaga SAD na istoku Sirije u maju ove godine.

"Život i organi otpadnika ne moraju se poštovati i mogu se nekažnjeno uzeti", navodi se u dokumentu koji je Istraživački i fetva (odluka) komitet ID napisao u obliku fetve ili religioznog zakona.

Rojters dodaje da dokument ne pruža dokaze da se ID bavi uzimanjem i trgovinom organima već daje religijsko odobrenje za vršenje tih radnji.

Irak je ranije optuživao Islamsku državu da uzima i trguje ljudskim organima kako bi ostvarila profit.

Američki zvaničnici poručuju da su zaplenjeni podaci pružili bolji uvid vladi SAD u način na koji Islamska država organizuje, dobija sredstva i piše zakone za svoje sledbenike.

Irački ambasador u Ujedinjenim nacijama Mohamed Ali Alhakim rekao je za Rojters da bi Savet bezbednosti UN trebalo da pogleda dokumente i razmotri da li su oni dokaz da se ID finansira trgovinom organima. 

 

Izvor: Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu