Preventivni pregledi u Kliničkom centru i Domu zdravlja - iKragujevac


Zdravlje

Broj preventivnih pregleda u Srbiji iz godine u godinu opada, a u narednom periodu će se raditi na unapređenju prevencije i lečenju obolelih od raka jajnika.

Od raka jajnika godišnje u našoj zemlji oboli oko 750, a umre oko 450 žena. Srbija je prva zemlja u Evropi po smrtnosti od raka jajnika.

Ministarstvo zdravlja je donelo Pravilnik o nomenklaturi zdravstvenih ustanova na primarnom nivou kojim je obezbeđen redovan preventivni pregled žena jednom godišnje koji finansira Republički fond zdravstvenog osiguranja, kao i preventivni pregled žena u generativnom periodu od 19 do 45 godine.

Dom zdravlja Kragujevac omogućio je svim sugrađankama i onima bez zdravstvenog osiguranja da bez zakazivanja termina urade ultrazvuk male karlice u cilju prevencije karcinoma jajnika.

U Kliničkom centru radili su se preventivni urološki pregledi sa ultrazvukom i laboratorijskom dijagnostikom, u ambulantama Klinike za urologiju, nefrologiju i dijalizu.

Obavljeni su i ginekološki pregledi sa ultrazvukom i laboratorijskom dijagnostikom u ambulantama Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra, kao i preventivni internistički pregledi sa EKG-om, merenjem pritiska i laboratorijskom dijagnostikom. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu