Biljna dijeta - iKragujevac


Zdravlje

Dovoljno je smanjiti unos masnoća i šećera, a uz to koristiti biljke poput komorača, soje, ili prirodnih začina, pa da se kilogrami prosto istope.Lekovite trave još kako mogu da suzbiju gojaznost, a mršavljenje na taj način prirodnije je i zdravije od klasičnih iscrpljujućih dijeta.


Biljni začini
Samo jedna kašičica kuhinjske soli može da zadrži i do 3 litra vode u organizmu, što direktno utiče na povećanje telesne težine.Priroda nudi dobro rešenje: umesto soli, kuvanim jelima dodati estragon, a u jela s kuvanim paradajzom - bosiljak. Grašak može da se začini crvenom paprikom, a repa pre kuvanja može da se pospe listićima, ruzmarina, ili biberom. Za odličan ukus teletine potrebno je malo metvice i crvene paprike, dok kiselom kupusu, repi i kiselim krastavčićima treba dodati kim. Jela od povrća mogu da dobiju slankast ukus i ako se u njih sipa malo karija, ili drugih mešavina začinskog bilja.

Dijetalni komorač
Osim što su nezaobilazan sastojak salata i pikantnih umaka, semenke komorača koriste se i za čaj za mršavljenje:

U 1 litar vode staviti 4 kašičice semenki komorača, kuvati 5 minuta na laganoj vatri, posle 15 minuta procediti i piti 4 x dnevno po 1 šoljicu pre doručka, za užinu, pre ručka i večere.
Uz to koristiti i osušeno lišće komorača u prahu, kao dodatak salati.

Malina i grožđe
Za skidanje kilograma odličan je čaj od lišća maline koji treba piti po 3-4 šoljice dnevno, dok se sveže cedjeni, ili pasterizovani sok od grožđa pije razređen s malo vode, po jedna čaša pre doručka i večere.

Čaj za mršavljenje
Pomešati po 25 g krušine (Rhamnus frangula L.) i matičnjaka (Melissa officinalis L.), 15 g sene (Cassia angustifolia L.), po 10 g rastavića (Aquisetum arvense L.) i po 5 g breze, žalfije (Salvia officinalis L.) i pirevine (Agropvrum repens L.), pa uzeti 1 kašiku i preliti sa 2 dl ključale vode, posle 10 minuta procediti i piti 3 x dnevno po 2 dl nezasladenog čaja za mršavljenje, posle obroka umesto vode.

Soja topi masnoću
Zrno soje bogato je lecitinom koji pomaže pri razgradnji masti, a i sprečava nakupljanje lošeg holesterola i žučnog kamenca. Time se obezbeduje i bistriji um i priliv energije, a isto tako važno - stvara se osećaj sitosti.

Za rad bubrega
Čaj od crne ribizle (Ribes nigrum L.): 50 g lišća na 1 l vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
Čaj od jasena (Fraxinus excelsior L.): 40 g lišća na 1 l vrele vode, piti posle 10 minuta.

Voće i povrće
Dnevno jesti po 2 pomorandže i 1 jabuku, a u dva obroka po 100 g šargarepe i 2 veće činije zelene salate
Ukupan unos ugljenih hidrata treba da se kreće do 55 % (% žitarice, mahunarke, uz minimalan unos šećera).

Voda liniju čuva
Odrasli treba da piju 1,5 litar tečnosti dnevno, pa i više ako su fizički aktivni
U izbor ulaze: obična voda, mineralna negazirana, gazirana, čajevi bez šećera, sveže ceđeni voćni sokovi razređeni vodom.

Dodatni saveti
Smanjite potrebu za hranom jedući plavi patlidžan
Obuzdajte apetit uz lekoviti odoljen.
Niskokalorična dijeta ne može bez celera, trešnje, višnje, jabuke i grožđa.
Pročistite organizam pasjakovinom, ili divljim slezom
Očistite krv trešnjom, jabukom, ili grožđem.

Zaboravite iscrpljujuće dijete i dobru liniju potražite u šoljici domaćeg čaja, ili biljnim začinima koji će iz tanjira zauvek izbaciti "žednu" so.
Recepti za čejeve po Dr. Jovanu Tucakovu

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu