Izborite se sa saboterima dijeta - iKragujevac


Zdravlje

Ukoliko vam, ni uprkos čvrstoj rešenosti i velikom trudu koji ulažete, nikako ne polazi za rukom da smršate i pored svih dijeta koje ste probali, osmotrite dobro svoje okruženje i utvrdite ko su osobe koje miniraju vaše pokušaje i zašto to čine...

Eh, koliko ste samo puta rekli sebi: "Ovoga puta ću sigurno uspeti da smršam!"
Ali, kako da odbijete majku kada vam servira odličnu domaću sarmicu na porodičnom ručku, ili da kažete "ne" suprugu koji je odlučio da vas vodi na najbolje kolače u gradu? Uprkos čvrstoj odluci i nastojanju da smršamo, i pokušajima sa raznim dijetama naši najbliži često, svesno ili ne, sabotiraju naše pokušaje. Pomoći ćemo vam da identifikujete "sabotere dijeta za mršavljenje" i da, izborivši se sa njima, ostvarite svoj cilj. Najvažnije je da znate šta želite.

Način vaspitanja i navike u ishrani koje ste stekli u domu mogu biti prvi problem. Plus, ako su vam roditelji krupne građe i imaju višak kilograma, to može biti karakteristika koja se nasleđuje kroz generacije. Želja da se "okrene list" i započne zdraviji (vitkiji!) način života može da bude protumačena kao "izdaja" osnovnih porodičnih vrednosti i kao vaša kritika načina na koji su vas odgajali. Negativni komentari koje ćete u tom slučaju čuti od roditelja biće njihov način da pokažu uvređenost zbog odbacivanja njihovog sistema vrednosti. Ako vam oni
kažu da nema potrebe da držite dijetu, to najverovatnije potiče od bezuslovne ljubavi koju osećaju prema vama. Naravno, to su emocije koje prijaju najviše na svetu ali neće vam uopšte biti od koristi ako nastojite da smršate!
Izborite se saboterima dijeta za mršavljenje

Ako roditelji čak i sada kada ste zrela, samostalna osoba, ne odustaju od stalnog "nutkanja" tokom porodičnog ručka (vikendom ili praznikom pokušajte da im objasnite da se trudite da poboljšate svoje zdravlje. Ako ni to ne pomogne, ostavite višak hrane na tanjiru i uskoro će shvatiti poruku. A šta ako počnu da vas kritikuju ili da vas ucenjuju emocijama? Bombardovanje negativnim komentarima na račun vašeg fizičkog izgleda ili emotivne mučenje jesu oblik maltretiranja, čak i u slučaju da ih izgovaraju roditelji. Taktično im objasnite da vređaju vaša osećanja i da ćete im biti vrlo zahvalni ako zadrže svoie mišljenje za sebe.

Ukoliko vaši roditelji nisu pristalice zdravog našina ishrane a kamoli dijeta (ili čak nisu ni svesni svojih loših navika ) sabotaža vaših nastojanja da smršate ili da se zdravo hranite, može da bude posledica njihovog pogrešnog stava prema hrani.U tom slučaju, ne bi i loše da ih pozovete na zdrav obrok koji ste sami pripremili. Tako ćete moći da kontrolišete šta jedete, a vaši roditelji biće iznenadjeni činjenicom da i zdrava hrana može da bude vrlo ukusna!

Prijatelji koji pružaju bezrezervnu podršku zaista su od neprocenljiivog značaja u situaciji kada držite dijetu. No oni ponekad mogu da se osete ugroženima zbog vašeg novog načina života, kao i posledične promene izgleda nabolje. Onima među njima koji takođe "pate" od viška kilograma, a nisu spremni da menjaju navike u ishrani, lakše će biti da sabotiraju vaše pokušaje da smršate, nego da koriguju svoj način ishrane i solidarišu se sa vama.

Izbor efikasne zdrave dijete za mršavljenje takodje je od velike važnosti, sve o dijetama i zdravim namirnicama za mršavljenje možete saznati na portalu Dijeta plus

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu