Izlečio rak virusom HIV-a?! - iKragujevac


Zdravlje

Američki doktori su ostvarili veliki podvig nakon što su uspeli da pacijenta obolelog od raka izleče pomoću HIV-a. 

Maršal Jensen (30) iz Jute, oženjeni otac jednog deteta, oboleo je od akutne limfobastične leukemije 2012. i poslednje dve godine je tragao za efikasnim lekom.

Spas je pronašao na jednoj klinici u Pensilvaniji, gde se kao jedan od 30 pacijenata podvrgao eksperimantalnom programu lečenja genskom terapijom koji je podrazumevao korišćenje HIV-a, virusa koji izaziva sidu.

Ovaj tretman podrazumeva da se pacijentu daju bela krvna zrnca sa deaktiviranim HIV-om koja potom uništavaju ćelije raka. Jensen je odlično reagovao na ovu terapiju i u potpunosti je izlečen.

Od 30 pacijenata koji su učestvovali u lečenju, 23 je još živo, a 19 je izlečeno. Čim mu je dijagnostifikovana leukemija, Maršal je sa suprugom Amandom i sinom Kezmanom, godinu dana putovao po SAD tražeći lek za smrtonosnu bolest.

Nadu im je dao doktor Karl Džun, koji je sa svojim timom proveo dve decenije radeći na eksperimentalnom tretmanu pomoću HIV-a.

- On je bio naš prolaz. Nismo znali ni šta ni kako ćemo da uradimo, ali je uspelo. Uz božju milost izlečio sam se i sada sam ovde - rekao je Maršal.

Veza između HIV-a i leukemije otkrivena je još 2006. kada je otkriveno da Timoti Vud, koji je imao HIV, boluje i od leukemije. Posle transplantacije koštane srži od donora koji je imao retku genetsku mutaciju, Vud je izlečen od leukemije i HIV-a.

Od tada doktor Džun sa svojim timom radi na razvoju tretmana kome je podvrgnuto 30 pacijenata.

- Mi koristimo deaktivirani virus, koji je i dalje vrsta HIV-a. On ima sposobnost da u ćelije ubaci nove gene - rekao je doktor.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu