Bundeva podmlađuje i leči - iKragujevac


Zdravlje

Poreklo bundeve nije jasno definisano: jedni govore da je iz Afrike ili Azije, dok drugi tvrde da potiče iz Centralne Amerike, jer je u Meksiku pronađeno seme bundeve koje datira 7.000 godina pre naše ere. Najpoznatije vrste bundeva su: obična uljna budeva, turkinja (stambolka), hokaido, muškatna, argenta i napolitana.

Puna vitamina
Bundeva ima manju količinu belančevina, ugljenih hidrata i masti, ali ima vitamina karotina ili provitamina A, C, E i K vitamina iz grupe B, i to B1, B2 i B6 zatim nacina, folne kiselina, minerala kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa. Nutricionista Stevan Brankov navodi da meso bundeve ima samo 26 kalorija na 100 grama, semenke 467 kalorija, a ulje od bundeve 879 na 100 grama i zato se preporučuje u dijetetskim režimima ishrane.

Jak antioksidant
- Danas se zna da beta karotin, kojim bundeva obiluje, ima višestruko zaštitno delovanje na naš organizam. On blokira dejstvo slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje ćelijske DNK strukture i deluje kao jak antioksidant. Dnevna doza je od 7 do 10 miligrama. Preventivno se koristi jer smanjuje rizik od pojave raka grla, jednjaka, želuca i grlića materice.

Dobra u menopauzi
U tradicionalnom isceljivanju, plod se preporučuje kao diuretik, osobama obolelim od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Protiv upale jajnika i problema menopauze treba redovnije i u većoj količini jesti i piti njen sok, a zapaženo je da bundeva dobro čini i obolelima od psorijaze – kaže Brankov.

Seme se koristi za lečenje hipertrofirane prostate, kada ga treba svakodnevno presnog jesti. Ulje semena bundeve sadrži vitamine A, B1, B2, B6, C, D, E, K i minerale (kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, kao dominantne mineralne sastojke). Sadrži više od 60 odsto nezasićenih masnih kiselina i bogato je belančevinama. Ulje semena bundeve bogato je omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, regulišu nivo holesterola, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože i bolju funkciju centralnog nervnog sistema.

Sok od bundeve

Potrebno je: 20 g limuntusa, 7 litara vode, 2 kg šećera i 3 kg bundeve.

Priprema: Očišćenu i isečenu bundevu staviti u šerpu zajedno sa šećerom i naliti vodom. Kuvati dok ne omekša. Propasirajte zajedno sa vodom od kuvanja, dodati limuntus, promešati i sipati vreo sok u zagrejane staklene flaše, zatvoriti celofanom i umotati u ćebad dok se ne ohlade.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu