Ubrzajte metabolizam pomoću ovih 5 namirnica: - iKragujevac


Zdravlje

Tužna istina je da ne postoji ni jedna namirnica koja će učiniti da magično izgubite kilograme. Vežbanje je u svakom slučaju neophodno, a rezultati treba da budu postepeni i prirodni. Ali, lepa vest je da postoje neke namirnice koje vam mogu pomoći na putu ka vitkoj liniji, zato što ubrzavaju metabolizam i pomažu u sagorevanju kalorija.

1. ZELENI ČAJ

Ovaj napitak pun aktioksidanata ima pozitivno utiče na naše zdravlje na više načina, a između ostalog može i da ubrza metabolizam, tvrdi nutricionista Džeki Njugent, autorka knjige "Sa ili bez mesa".

- Zeleni čaj sadrži biljna jedinjenja zvana katehini - objašnjava ona. Studije su pokazale da ova jedinjenja zaista pomažu prilikom mršavljenja, ali i kofein iz ovog čaja takođe može da igra značajnu ulogu u gubljenju kilograma, jer deluje kao stimulans.

2. OVAS

Pored toga što smanjuje nivo "lošeg" holesterola, i poboljšava stanje kardiovaskularnih organa, ovas sadrži ugljenje hidrate koji se često dovode u vezu sa mršavljenjem.

- Rezistentni skrob se tako naziva jer ne može da se "razbije" u tankom crevu, a studije pokazuju da to može da produži osećaj sitosti - kaže Fransis Lergeman-Rot, dijetolog i autor knjige "Jedenje u bojama".

3. JAJA

Jaja su najbolji doručak, a s obzirom na to da imaju puno dobrih proteina, smatra se da su odlična namirnica za sve koji žele da smršaju. Jedna studija je pokazala da konzumiranje jaja za doručak može da poboljša gubljenje kilograma za 65 posot.

- Redovan doručak, posebno ako je pun proteina, može da ubrza metabolizam tokom čitavog dana, i to za 10 posto - naglašava Njujentova.

4. KINOA

Ako želite da smršate, trebalo bi da konzumirate više namirnica bogatih vlaknima, koja se duže vare i duže daju osećaj sitosti. Kinoa spada baš u takve namirnice, jer se u jednoj šolji ove supernamirnice nalazi čak 12 grama vlakana, a to je skoro duplo više nego u drugim žitaricama. Mnoge studije su se bavile uticajem vlakana na gubljenje kilograma.

5. BANANE

Nažalost, banane imaju lošu reputaciju, ali bez razloga. Za početak, jedna veća banana ima skoro 500 miligrama dragocenog kalcijuma.

- Kalcijum pozitivno utiče na razmenu tečnosti na ćelijskom nivou, pa samim time može da unrza bazni metabolizam. Banane takođe sadrže rezistentni skrob, koji ne samo da održava osećaj sitosti, već može da pomogne i u regulisanju šećera u krvi nakon obroka - tvrdi Njugentova.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu