Ako imate neke od ovih simptoma, odmah posetite ginekologa! - iKragujevac


Zdravlje

Ako osetite neke od ovih simptoma, definitivno imate vaginalnu infekciju, i morate odmah početi sa njenim lečenjem. 

Bakterije i gljivice koje žive u vagini u normalnim uslovima ne uzrokuju tegobe. Normalne vaginalne bakterije, uz pomoć hormona jajnika, iz šećera proizvode mlečnu kiselinu i vaginalna sredina je zakiseljena, a ta kiselost sprečava razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica i štiti vas od upale. Ali, ako se ravnoteža vaginalne flore poremeti, ti prisutni uzročnici mogu izazvati upalu.

Čestim pranjem neadekvatnim intimnim gelovima koji smanjuju kiselost vagine stvarate plodno tlo gljivicama kojima pogoduje i ako nosite tange, usku odeću od sintetičkih materijala koji pospešuju znojenje, a ujedno onemogućavaju koži da normalno diše. Uslugu gljivicama činite i kad pijete zaslađena pića, nakon kupanja u moru ili bazenu, ako se sunčate u mokrom kupaćem kostimu, ostavljajući da se suši na telu.

I stres je okidač za infekcije

Kandida je gljivica koja je normalan stanovnik vagine, ali u promenjenim uslovima može da izazove upale. Za nastanak upale nije neophodan polni odnos, a razmnožavanju gljivica pogoduju smanjen imunitet i stres. Gljivice dobijaju prostor za rast i kod primene antibiotika jer se uništava vaginalna flora. Pogoduje im i povišen nivo šećera u krvi.

Šta vam može pomoći?

Za intimnu negu upotrebljavajte gelove s niskim pH, od 4,5 do 5, ali najbolje je da se perete samo vodom. Izbegavajte parfimisane maramice jer mogu izazvati iritaciju koja pogoduje nastanku infekcije. Kupanje u kadi zamenite tuširanjem, a nakon plivanja obucite suvi kupaći kostim. Budite umereni sa slatkišima i ojačajte imunitet zdravim načinom života i zdravom ishranom .

Higijena je pola prevencije

Tokom menstruacije, tampone ili uloške menjajte barem svaka tri-četiri sata. Ako se razvije gljivična infekcija, veš obavezno stavite na otkuvavanje i popeglajte nakon sušenja jer uobičajeno pranje ne uništava gljivice.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu