Ove namirnice žene ne bi trebalo da jedu - nikada - iKragujevac


Zdravlje

Da biste živeli zdravo posebnu pažnju morate da obratite na ishranu. Spisak šta nikada ne smete da jedete je zahtevniji za žene, jer podrazmeva da morate da budete brižni i prema svojoj liniji. Zato ćemo na listu šta ne smete, dodati i alternativu – šta biste u slučaju krajnje nužde smeli da pojedete.

1: LOŠ IZBOR: Sve što je prženo i pohovano

Kada u restoranu naručite pohovani kačkavalj, odmah zakažite i pregled kod kardiologa. Namirnice koje su pohovane ili pržene su najlošiji izbor. Izbegavajte ih kad god je moguće. Ne zavaravajte se da je nešto samo malo ispohovano. Efekat na vaše zdravlje je isti.

DOBAR IZBOR: Grilovano
Pripremajte hranu sa najmanje moguće dodatnih masnoća. Stručnjaci savetuju grilovanje i dinstanje.

2: LOŠ IZBOR: Beli hleb

Nutricionisti širom sveta se slažu da je sastav belog hleba loš po zdravlje ljudi. Od njega nema nikakve koristi, osim što se gomilaju kalorije i kilogrami.

DOBAR IZBOR: Integralni hleb sa raznim žitaricama
Kada u hleb stavite zrnevlje i pšenicu to je daleko zdravije za vaš probavni sistem, ali je i ukusnije. Organizam na žitarice gleda kao na povrće, a ne kao na skrob. To vam omogućava da jedete sendvič sa dve kriške hleba, a da se to ne vidi na vašim bedrima.

3: LOŠ IZBOR: Margarin

Margarin nije kvalitetna namirnica jer podiže nivo lošeg holesterola, a istovremeno smanjuje dobar. U njemu su čiste fabričke masnoće koje ne služe ni čemu u vašem organizmu.

DOBAR IZBOR: Puter
Iako je bogat zasićenim mastima, puter može pozitivno da utiče na vaš organizam. Koristite ga u umerenim količinama.

Probajte recept za ekstra puter: presecite komad putera, ne solite ga, već preko njega pospite malo maslinovog hladno ceđenog ulja. Čuvajte ga u zatvorenoj posudi u frižideru. Videćete da je ovo 300 puta bolje od bilo kakvog margarina.

4: LOŠ IZBOR: Beli pirinač

U zrnu belog pirinča nedostaju vlakna, vitamin B, a ako je ova namirnica česta na vašoj trpezi, znajte da ćete samo privremeno i kratkotrajno zavarati glad.

DOBAR IZBOR: Integralni pirinač
Tri puta je bogatiji vlaknima, ima B vitamin i druge hranljive sastojke, lako se vari i hranljiv je.

5: LOŠ IZBOR: Beli šećer

Beli šećer može kompletno da oslabi vaš imuni sistem jer negativno utiče na bela krvna zrnca. Osim toga, oštećuje zube i dodaje kilograme neverovatnom brzinom.

DOBAR IZBOR: Tamna čokolada i voće
Ne postoje dijetalni slatkiši, ali zato izaberite tamne čokolade u kojima je veći procenat kakaa, zatim voće i slatkiše sa medom, smeđim šećerom, sladom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu