Niskokalorični napici važni za kontrolu težine - iKragujevac


Zdravlje

Naučni časopis "Obesiti" piše da napici sa malo ili bez kalorija mogu da pomognu pri kontroli ukupnog unosa kalorija.

Nedavno objavljena studija u tom časopisu proučavala je konzumiranje niskokalorijskih i napitaka bez kalorija kod osoba koje su smanjile telesnu težinu i uspešno je održavaju, a uključene su u američki Nacionalni registar za kontrolu telesne težine (NWCR).On je osnovan da bi se proučavale karakteristike i ponašanje pojedinaca pri dugotrajnom uspešnom održavanju gubitka telesne težine.

Rezultati studije pokazali su da većina učesnika smatra da je promena navika kod konzumiranja napitaka korisna za gubitak telesne težine i njegovo održavanje.

Najčešća i najvažnija promena i kod smanjenja telesne težine i kod njenog održavanja posle toga, jeste veće konzumiranje vode, a za njom sledi smanjenje unosa napitaka sa standardnim brojem kalorija.

Pedeset osam odsto učesnika, koji su održavali smanjenu telesnu težinu, redovno je konzumiralo niskokalorijske i napitke bez kalorija, dok je 10 odsto njih redovno konzumiralo napitke zaslađene šećerom.

Glavnih pet razloga za izbor niskokalorijskih i napitaka bez kalorija bili su ukus, gašenje žeđi, deo rutine, radi smanjenja kalorija i kao napitak uz obrok.

Oni koji su konzumirali niskokalorijske i napitke bez kalorija, njih 78 odsto, je reklo da smatra da im oni pomažu da kontrolišu ukupan unos hrane ili kalorija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu