Ako želite da budete zdravi, jedite ovih 6 stvari - iKragujevac


Zdravlje

Hrana nije samo "gorivo" koja zaustavlja glad. Ona se sastoji od stvari važnih za održavanje optimalnog zdravlja i vrhunskih rezultata kod sportista. Postoji šest vrsta tih stvari.

1. Ugljeni hidrati – su izvor kalorija iz šećera koji hrane mišiće i mozak. Oni su glavni energetski izvor za jak trening.

2. Masti – su izvor energije koja se oslobađa najviše tokom aktivnosti niskog intenziteta i dugotrajnim aktivnostima.

3. Proteini – važni za obnovu i izgradnju mišića, crvenih krvnih zrnaca, kose i drugih tkiva i za sintezu hormona. Oni se u probavnom sistemu razgrađuju na aminokiseline koje se zatim ponovo sintetiziraju u proteine mišića i drugih tkiva. Proteini su izvor kalorija i mogu da posluže stvaranju energije ako telo nema dovoljno ugljenih hidrata.

4. Vitamini – su metabolički katalizatori koji regulišu hemijske reakcije unutar tela. Tu spadaju vitamin A, vitamini B-kompleksa i vitamini C,D,E, i K. Većina vitamina su hemijski spojevi koje telo ne proizvodi pa se moraju uzeti putem hrane. Oni nisu izvor energije.

5. Minerali – su elementi koji se dobijaju iz hrane i koji na različite načine pomažu izgradnji telesnih struktura i regulaciji telesnih procesa. Ostali važni minerali su magnezijum, fosfor, natrijum, kalijum, hrom i cink. Takođe nisu izvor energije.

6. Voda – je važna supstanca koja čini 60-70 odsto telesne težine. Ona stabilizuje telesnu temperaturu, prenosi hranljive tvari i otpadne produkte iz zrnaca. Nema energetsku vrednost.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu