5 razloga zašto treba da jedete jaja - iKragujevac


Zdravlje

Jaja su predivna, prava slika šta savršena priroda može da stvori. Ona nam pomažu da se osećamo lepše i bolje, kako iznutra, tako i spolja.

Iako su dugo vremena nosile lošu reputaciju kao uzrok povišenog holesterola, relevantne studije su pokazale da umereno konzumiranje jaja neće imati loš uticaj na naše srce, piše Huffington Post.

Evo pet razloga zašto jaja treba koristiti u svakodnevnoj ishrani:

1. Zbog jaja se rađaju lepe bebe

One su obavezni deo ishrane svake trudnice zato što su pune holina i vitamina B koji je neophodan za razvoj bebinog mozga. Holin je i u vezi sa smanjenim rizikom za mentalne poremećaje kod beba - konkretno smanjuje rizik za Daunov sindrom i demenciju.

2. Jaja pomažu da utolite glad

Ukoliko jedete visokoproteinski doručak ujutru, imaćete manje potrebe da jedete nešto posle 7 uveče. Osećaj sitosti će vas pratiti tokom celom dana. Ukoliko ste na dijeti, imajte ovo na umu

3. Jaja poboljšavaju reflekse

Tirozin, amino-kiselina iz jaja pomaže reflekse, tvrdi jedna friška studija. "Tirozin efekat" može vam pomoći i u svakodnevnim situacijama - kod iznenadnih situacija prilikom vožnje.

4. Jaja smanjuju rizik za rak

Antioksidanti u jajima smanjuju rizik od raka i bolesti srca, dve glavne bolesti sa fatalnim krajem u Srbiji. Iako kuvanjem smanjujete broj antioksidanata na pola, ostatak možete dobiti i iz jabuka.

5. Jaja snižavaju krvni pritisak

Protein u jajima može da pomogne u skidanju krvnog pritiska tako što deluje kao inhibitor poput onog koji se nalazi u lekovima za snižavanje pritiska. Sa nižim krvnim pritiskom manja je šansa i za bolesti srca.

Jaja ne morate jesti samo za doručak. Skuvajte ujutru nekoliko komada i jedite ih i tokom dana. Jaja su sjajno gorivo koje treba da uzimate pre trčanja.

Takođe pazite da ne preterate sa jajima, balansirajte ih sa dosta povrća i voća. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu