Kako da najlakše savladate bes? - iKragujevac


Zdravlje

Neko vas je naljutio? Evo nekoliko saveta kako da na najbolji način izbacite bes iz sebe a da niko ne nastrada. 

Ako kiptite od besa, najgore što možete da uradite jeste da ga zadržite u sebi. Stručnjaci savetuju otvoreno komuniciranje jer jedino tako možete da sačuvate svoje zdravlje.

 

Istraživači Univerziteta Carnegie Mellon ustanovili su kako jasno iskazivanje ljutnje može da ublaži bes i samim time sačuva zdravlje. Zamolili su ispitanike da reše zahtevan matematički zadatak, a u isto vreme ih je jedna osoba ometala i pokušala da ih naljuti. Posle rešavanja zadatka, stručnjaci su razgovarali s ispitanicima, a polovina je otkrila kako se zapravo oseća.

Ispitanici koji su svoje osećaje zadržali za sebe reagovali su na način koji naučnici nazivaju 'bori se ili beži' – reč je o fiziološkoj reakciji na stres. Naime, kada je telo pod nekom pretnjom ono se instinktivno automatski priprema za borbu: ili kako bismo se obranili ili kako bismo pobegli iz opasne situacije.

"Iako možda zvuči smešno, jednostavno identifikujte svoje osećaje usred žustre reakcije tako da kažete: 'frustriran sam' ili 'smeta me ovo i ovo'. Na taj način možete povući kočnicu za nepromišljenu reakciji i ostati sabrani', objasnio je Karim Kasam, autor studije objavljene u časopisu PLOS One.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu