Čudo od čoveka - iKragujevac


Zabava

Upoznajte Amerikanca koji može da trči tri dana i tri noći bez prestanka. Din Karnazes je ultramaratonac koji ima neverovatne psihofizičke sposobnosti.

Mišići ovog Amerikanca se nikad ne umaraju, pa može da trči tri dana i tri noći bez prestanka.

"Mogu jako dugo da trčim, a da se ne umorim. Zapravo ja samo postajem pospan. Trčao sam tri noći bez sna i treće noći mi je bilo jako teško. Desilo mi se da zaspim dok sam još u pokretu i bila mi je potrebna jaka volja da nastavim da trčim", rekao je Karnazes.

Din je rođen 1962. godine u Los Anđelesu, a tokom studija pomalo je trčao za ekipu fakulteta.

Prelomni trenutak u njegovom životu desio se 1992. godine, kada je slavio svoj 30. rođendan. On je nakon proslave sa prijateljima otišao kući. Kada je stigao, osetio je neobjašnjiv impuls za pokretanje, bio je u dvorištu u cipelama i samo je počeo da trči bez ikakvog plana. Trčao je celu noć do zore i nakon 48 km odlučio je da pozove svoju suprugu da dođe da ga pokupi.

U svojoj knjizi 'Ultramarathon Man' prepričava da je bio potpuno fizički iscrpljen, ali da je zapravo prvi put posle svih tih godina osetio da njegov život ima smisla i da se ne želi više zaustaviti.

Trčao je kao običan rekreativac, a onda je u novinama saznao za brdsku trku od 160 km i odlučio je da je istrči. Da bi se prijavio prethodno je morao da trči test trku od 80km kojom bi postao službeni ultramaratonac, pa je nakon toga i završio taj brdski maraton. I tako su se počele ređati trke, jedna za drugom...

Trčao je 7 puta (6 puta je završio) ultramaraton "Badwater". To je trka koja se sastoji od 220 km kroz Dolinu Smrti sa ekstremnim temperaturama od 48 º C.

U svom prvom pokušaju srušio se od iscrpljenosti i probudio se tek u bolnici.

Završio je maraton na Južnom polu trčeći na temperaturi - 40 º C. Zbog snežnih oluja učesnicima je preporučeno da ne trče tri dana, međutim Din je ipak trčao.

Više puta je trčao maratone kako bi prikupio sredstva za bolesnu decu, a na jednoj trci, kada je stigao do cilja odmah se okrenuo i trčao suprotnim smerom natrag do starta.

2004. godine istrčao je 238 km na pokretnoj traci za 24 sata. U 2005. godini trčao je 560 km non-stop u vremenu od 80h i 44min.

U 2006. godini postavio je rekord: Trčao je 50 maratona u 50 država, u Sjedinjenim Američkim Državama (The North Face Endurance), za 50 uzastopnih dana istrčao je put dugi 2096 km i svaki maraton je trčao ispod 4h. U 2008. trčao je 'The Desert Grand Slam', takmičenje koje se sastoji od trčanja po 5 najtežih pustinja.

Pre desetak godina Din je otišao u centar za testiranje u Kolorado i tada je saznao da se veoma razlikuje od drugih ljudi.

Test aerobičkih sposobnosti pokazao je da on ima rezultate poput sportista koji se nalaze u vrhunskoj formi. Nakon testiranja mlečne kiseline, lekari su bili šokirani, jer nikada u karijeri nisu videli nešto slično. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu