KRAGUJEVAC: Projekat nove mogućnosti za dostojanstven rad mladih u Srbiji - iKragujevac


Vesti

U organizaciji Unije poslodavaca Srbije, Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ u Kragujevcu je predstavljen projekat „Nove mogućnosti za dostojanstven rad mladih u Srbiji“. Reč je o projektu koji finansira CISU fond u okviru programa Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Danske, čiji je cilj da unapredi socijalni dijalog i podstakne saradnju socijalnih partnera u cilju zajedničkog delovaja za iznalaženje predloga za smanjenje stope nezaposlenosti mladih u Srbiji. Implementaciju u Srbiji koordinira lokalna nevladina i neprofitna organizacija – Udurženje građana inicijativa za razvoj i saradnju.

U ime grada Kragujevca prisutne je pozdravio Radomir Erić član Gradskog veća za privredu, koji je pored ostalog rekao da grad prepoznaje značaj socijalnog dijaloga i želi aktivno da učestvuje u tome. Naš je cilj da se sve tri strane čuju, i da sve tri strane tog tripartitnog tela, kroz dijalog, imaju uticaj prilikom donošenja zakona. Kragujevac ima Socio – ekonomski savet i reprezentativan sindikat, a u toku je osnivanje Unije poslodavaca. Iza nas je značajan rad i iskustvo i spremni smo da pružimo doprinos u unapređenju socijalnog dijaloga ne samo na nivou grada, nego i na republičkom nivou.

Govreći o dinamičnim poslovnim aktivnostima u Kragujevcu i regionu, predsednik Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja Predrag Lučić je istakao da jedan deo investicionih atraktivnosti čine upravo harmonični odnosi poslodavca i sindikata. Tamo gde ne postoje uređeni odnosi i dijalog, to je za potencijalne investitore znak za uzbunu.

Savez samostalnih sindikata Srbije, prema rečima potpredsednika Duška Vukovića traži mogućnosti da se ne bavi samo problemima i artikulacijom interesa onih koji rade, nego i mladih koji će uskoro ući u proces rada. Moramo ranije, smatra Vuković, kroz obrazovni sistem odnosno fakultativne časove da upoznamo mlade šta ih posle školovanja čeka u radnom procesu, koje su im obaveze, ali i prava.

U radu okruglog stola koji je bio posvećen aktulenom statusu i položaju mladih, aktivnim merama zapošljavanja, problemu uključenosti mladih na tržište rada i inovativnim pristupima zapošljavanja mladih, učestvovao je i Stefan Nikezić pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu