Kragujevački akademci povezali srpske i ruske univerzitete - iKragujevac


Vesti

Pored dobrih bilateralnih ekonomskih i kulturnih odnosa, Rusija i Srbija, imaju još mnogo prostora za uspostavljanje intenzivnije naučne saradnje. Prvi korak ka tome, napravila je Studentska Unije Srbije, pre dve godine, otvorivši širom vrata za povezivanje studenata dve zemlje.

Oni grade nove mostove, zasnovane na znanju, idejama i razmeni iskustava. Od posete Sočiju, u oktobru 2017, gde su boravili na Svetskom festivalu omladine, kragujevački studenti, postaju svojevrsni ambasadori Srbije u Rusiji.

Među 25.000 mladih studenata iz celog sveta, pored posete kulturno istorijskim znamenitostima i najvažnijim institucijama, uspeli su da kao predstavnici razlčitih fakulteta, potpišu sporazume i uspostave sardnju sa srodnim Univerzitetima u Moskvi i Samari.

Tim fakulteta Inženjerskih nauka koji je konstruisao studentsku formulu, pronašao je kolege istih intresovanja.

„Jer i oni takođe učestvuju na tom svetskom takmičenju koje se održava i vezano je za projekte, kao što je formula, bagi ili motorcikli”, objašnjava Milan Ivković iz organizacije mladih inženjera FIN u Kragujevcu.

„Mi na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, smo obezbedili za sve studente, potpuno besplatno učenje ruskog jezika, gde će se učiti pravni termini i kako bi svi zainteresovani studenti Pranog fakulteta u Kragujevcu, mogli olakšano da nastave studije u Rusiji", navodi Aleksandar Petrović iz Unije studentskih organizacija Univerziteta u Kragujevcu.

Samo u prošloj godini, kragujvački studenti su četiri puta boravili na različitim skupovima i Festivalima u toj zemlji.

Bili su gosti naše Ambasade u Moskvi, ali i domaćini prilikom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih veza Srbije i Rusije. Na skupu volontera iz celog sveta u Moskvi i Kragujevčani su imali svog predstavnika.

„Pozdravio nas je predsednik Putin i Sergej Lavrov, u CSK areni, pozdravili su ceo događaj ispred Fjučer tima organizacije. To je jedno nezaboravno iskustvo, uspostavili smo dosta kontakata, razmenili ideje, imamo neke zajedničke vizije i nadam se, da ćemo to realizovati u budućnosti", kaže Dimitrije Varjačić iz studentske Unije FIN Kragujevac.

Kroz zajedničke radionice, projekte, razmenu iskustava, naučnih dostignuća i saznanja, studenti dve zemlje, otvaraju put za dalju razmenu i stipendiranje naučnika. Uslovi studiranja su, kažu, Kragujvčani slični, jer su presudni istrajnost i znanje. Zato, kažu, da poštujući prošlost grade budućnost.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu