KRAGUJEVAC: Usvojen budžet za 2019. godinu - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Odbornici Skupštine grada usvojili su na današnjem zasedanju, nakon žustre rasprave, predlog Odluke o budžetu grada za 2019. godinu.

Nacrtom budžeta predviđeni su prihodi, odnosno rashodi od 7,1 milijardi dinara.

“Ovaj buždet pravljen je na osvonu realizacije budžeta u poslednje tri godine, na osnovu onoga što je stvarno trošeno i koliko je stvarno priliva bilo u Kragujevcu, ne na osnovu onoga šta se planiralo da bude.

Sredstva za prosvetu nisu smanjena, smanjena su u planskoj kategoriji, jer smo imali prenete obaveze za EPS, koje više u školama nemamo, i onda nema potrebe da planiramo toliko sredstava da ona budu kao za ovu godinu. Socijala, zdravstvo i školstvo su na istom nivou, putna infrastruktura je uvećana za 500 miliona dinara u 2019.

Teretni lift u hali “Jezero”, koja je otvorena pre 40 godina, je nedostajao da vozilo Hitne pomoći može da se spusti na nivo dvorane, da može ukoliko dođe do povređivanja nekog od gledalaca ili učesnika, da može odmah da se zbrine. Kada je reč o portirnicama u kasarnama one su deo projekta za dve velike ulice.

Kada je reč o investicijama, naravno da će ih biti, ali to je ono što se ovom u budžetu ne vidi. 7,5 miliona evra IBRD-a se realizuje naredne godine za putnu infrastrukturu, to se ne vidi, jer IBRD pušta sredstva direktno izvođaču radova. U budžetu se ne vide ni investicje koje će ići preko komunalnih preduzeća, potpuno zanavljanje mehanizacije za Niskograndju, kompletna rekonstrukcija zgrade "Gradske tržnice" sa izgradnjom male podzemne garaže, 100 autobuskih stajališta, garaža”, rekao je Nikolić.

Odbornik Skupštine grada Predrag Stevović rekao je da su povećana sredstva za sport, za rukomet, odbojku, vaterpolo...

''Opredeljena su veća sredstva za obrazovanje, odnosno za osnovne škole pa je tako obezbeđeno 28 miliona dinara za osnovnu školu Dositej Obradović, za osnovnu školu 19. oktobar 8 miliona dinara gde se sa tim novcem sređuje krov, instalacije, stolarija, u osnovnoj školi Milutin i Draginja Todorović radi se rekonstrukcija fiskulturne sale sa 22 miliona dinara, za osnovnu školu Julijana Ćatić 500.000 dinara. Za rekonstrukciju kuhinje u Bambiju opredeljeno je 40 miliona dinara.

Za izgradnju seoskih bunara 24 miliona dinara.

Grad Kragujevac učestvuje i u kapitalnim državnim investicijama kao što je industrijska zona u Sobovici, gde ćemo u narednom periodu zaposliti do 7.000 ljudi i izgradnji stambenog kompleksa za pripadnike snaga bezbednosti u naselju Denino brdo, kroz izgradnju nove vodovodne mreže sa 33 miliona dinara.'', rekao je Stevović.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu