Obeležena Nedelja parlamentarizma u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Obeležavanju „Nedelje parlamentarizma” koju od 12. do 19. decembra organizuje Narodna skupština Republike Srbije, priključio se i grad Kragujevac. U zdanju Stare skupštine za predstavnike đačkih i studentskih parlamenata predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović sa saradnicima organizovao je simulaciju skupštinskog zasedanja.

Cilj nedelje parlamentarizma je da našim mladim sugrađanima ukažemo na značaj lokalne skupštine za rad i funkcionisanje organa grada Kragujevca, rekao je Petrašinović u uvodnom obraćanju i dodao da je Skupština grada najviši organ lokalne vlasti koji donosi najvažnije odluke za život grada.

Želimo da ukažemo koje su to odluke koje donosi gradski parlament i način na koji se te odluke donose. Kako se biraju odbornici, kako se formiraju odborničke grupe, kako rade skupštinski odbori, kako akt putuje od predlagača do odbornika, šta su amandmani, kako se o predlogu koji je ušao u skupštinsku proceduru odlučuje.

Pored toga, Petrašinović je iskoristio priliku da učenike i studente upozna sa istorijom parlamentarizma u Kragujevcu. U zadnju Stare skupštine danas se održavaju svečane sednice Skupštine povodom Đurđevdana – Dana grada. To zdanje je prva skupštinska zgrada u Srbiji i tu je do 1880. godine održano 35 sednica. Pre toga, skupštinska zasedanja su se održavala na otvorenom prostoru , u porti Stare crkve. Tu je 1835, godine donet Sretenjski ustav – prvi ustav kneževine Srbije, pročitan je prvi i treći hatišerif kojim je Srbija dobila autonomiju 1833. godine, a pročitane su i odredbe Berlinskog kongresa 1878. godine kada je Srbija konačno postala nezavisna, rekao je Petrašinović podsećajući na značaj ovog zdanja.

Obeležavanju „Nedelje parlamentarizma“ prisustvovao je i Stefan Nikezić pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi. Mladi su sadašnjost i budućnost naše zemlje i našeg grada i baš zbog toga želimo da vas na ovaj način uključimo u sam proces donošenja odluka – kazao je Nikezić. Ovo je prilika da vidite kako funkcioniše gradska vlast i gradska skupština. Mi svi radimo na tome da naš grad napreduje i zato nam je potrebna vaša snaga, mladost, kreativnost i vizije, kao i sugestije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu