Evo zašto Amerikanci ne vole FIAT iz Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Nakon što je u brojnim američkim anketama naš Yugo decenijama proglašavan za najgori automobil u SAD, još jedan model koji se proizvodi u Kragujevcu takođe je "na meti" američkih vozača.

Za razliku od Yuga, ovog puta nije u pitanju naš originalni automobil, već model jednog inostranog proizvođača koji se izrađuje u Srbiji – FIAT 500L, pa ipak čini se da automobile iz Kragujevca prati neko prokletstvo na tržištu SAD.

Međutim, prvi susret FIAT-a 500L sa Amerikancima nije ukazivao na to da će ovaj model u narednim godinama pretrpeti tolike kritike i pasti na dno liste kada je reč o zadovoljstvu kupaca.

Naime, te 2013, kada je stigao na američko tržište, 500L je naišao na sasvim solidan prijem u medijima.

U kratkom prikazu FIAT-a 500L Consumer Reports je pisao da je reč o praktičnom automobilu zanimljivog izgleda, za koji će "neki reći da je lep, a drugi da je ružan".

Pohvaljen je i veliki prostor u kabini uprkos tome što je reč o vozilu relativno malih dimenzija.

Iako je u SAD kupcima na raspolaganju bio samo jedan pogonski agregat, Consumer Reports nije imao zamerke na njega uz tvrdnju da je reč o agilnom motoru koji u paru sa manuelnim menjačem funkcioniše sasvim dobro.

Međutim, američki magazin već tada se požalio na verziju sa automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom, što će se kao nedostatak provlačiti u izveštajima i u narednim godinama.

Zanimljiv je i tadašnji prikaz FIAT-a 500L u američkom visokotiražnom dnevnom listu, USA Today, koji je testirao model iz Kragijevca.

Njihov opšti utisak bio je da se radi o kvalitetnom, zanimljivom i upotrebljivom automobilu, ali nisu propustili da napomenu da se proizvodi u istoj fabrici u kojoj se nekada izrađivao Yugo.

"Trenutno, ovaj automobil izgleda kao ni jedan drugi na američkim putevima. Ali neće biti iznenađenje ako 500L uskoro postane uobičajeni prizor u Americi, s obzirom da ima sve što je potrebno da za FIAT prodobije nove kupce na ovom tržištu", kaže se na početku teksta o modelu 500L koji je 2013. objavljen u jednoj od najčitanijih novina u SAD.

"U odnosu na poziciju koju ima u Evropi, gde konkuriše MPV, odnosno minivan vozilima, 500L je u Americi orijentisan na segment malih krosovera u koji spadaju automobili kao što su MINI Countryman ili Nissan Juke. Takva vozila po pravilu su idealan izbor za prevoz dece, kućnih ljbimaca ili za smeštaj bicikala, daski za surf i sličnih rekvizita."

"Ipak, postoji jedna razlika. U poređenju sa konkurencijom, 500L za sada se ne nudi u konfiguraciji sa pogonom 4x4. Ovaj automobil, međutim, ima druge adute kojima će privući kupce. Jedan od njih je panoramski stakleni krov, koji se proteže čitavom dužinom vozila."

USA Today naveo je i da je "FIAT 500L verovatno trenutno najmarkantniji automobil na američkom tržištu, koji svojim izgledom jasno ukazuje na evropsko poreklo."

Američki dnevni list osvrnuo se pre 5 godina i na poreklo FIAT-a 500L.

"U početku bilo smo skeptični, pomislivši da je FIAT celokupni razvojni budžet potrošio na dizajn automobila. Ali, uprkos tome što stiže iz nekadašnje srpske fabrike koja je osamdesetih godina prošlog veka proizvodila katastrofalni Yugo, FIAT 500L ostavlja utisak izuzetno kvalitetno izrađenog automobila."

"Manje primedbe imali smo na prekidač za aktiviranje grejača u sedištima i nekoliko aljkavo izvedenih detalja u završnoj obradi. Ali, s obzirom da je automobil koji smo testirali jedan od prvih primeraka koji je stigao u Ameriku, moguće je da se radi o dečjim bolestima iz prve proizvodne serije."

U daljoj analizi, novinari USA Today naveli su te 2013. još neke detalje koji su im zasmetali prilikom testiranja FIAT-a 500L:

- Udubljenje koje se nalazi pored USB priključka premalo je da bi u njega mogao da stane bilo koji popularni smartphone;
- Ne postoji adekvatna zaštita od sunčevih zraka koji dopiru kroz velike prozore;
- Nismo nikako mogli da podesimo volan, a da nam svojim položajem delimično ne zaklanja instrumente;
- Dobro je što zadnja sedišta mogu potpuno da se obore, ali je sistem loš jer i tako oborena sedišta ne ostavljaju previše slobodnog prostora za dodatni prtljag;
- Kao i svaki visoki automobil sa relativno kratkim međuosovinskim rastojanjem, i FIAT 500L dosta odskače kada naleti na neravninu na putu.

Ipak, na kraju su konstatovali da su sve navedene zamerke relativno beznačajne u odnosu na ono što automobil pruža korisniku.

U međuvremenu, 500L je stigao u garaže mnogih Amerikanaca, koji su u proteklim godinama svoja iskustva sa ovim automobilom podelili sa ispitivačima Consumer Reportsa.

Ispostavilo se da američki vlasnici FIAT-a 500L imaju dosta toga da zamere automobilu iz Kragujevca, pa je ovaj model vrlo brzo počeo da se spušta ka dnu liste koja rangira vozila na osnovu zadovoljstva kupaca tokom eksploatacije.

Sličnu poziciju 500L ima i u najnovijem istraživanju koje je 2018. sproveo Consumer Reports Iako se ističe da je FIAT 500L cenovno relativno pristupačan i ekonomičan što se tiče potrošnje goriva, i dalje su prisutne brojne zamerke na ovo vozilo.

Consumer Reports navodi da je automobil "tvrd" u vožnji, da sedišta nemaju dobru bočnu potporu, a da je pozicija sedenja "kao da ste u kancelarijskoj stolici". Ove i druge zamerke uticale su da u ukupnom skoru FIAT 500L zauzme najnižu poziciju na Consumer Reports listi.  

 

Izvor: B92

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu