KRAGUJEVAC: Trajno zbrinjavanje 28 porodica interno raseljenih lica i povratnika u Srbiju - iKragujevac


Vesti

Juče je u Kragujevcu organizovana javna prezentacija projekta “Podrška dostojanstvenim stambenim rešenjima i održivom načinu života interno raseljenih lica i povratnika u Srbiju“ koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Srbiji, a sprovodi Danski savet za izbeglice u saradnji sa gradom Kragujevcem. Cilj ovog projekta je doprinos sprovođenju nacionalne strategije interno raseljenih lica i povratnika u Srbiju kroz obezbeđivanje dostojanstvenih stambenih rešenja i održive egzistencije.

Projekat će biti realizovan kroz nekoliko komponenti - tri se odnose na stambeno rešenje, a jedna na ekonomsko osnaživanje, kazao je Modrag Jovanović koordinator projekta ispred Danskog saveta za izbeglice. Trajno stambeno rešenje podrazumeva otkup seoskih domaćinstava, izgradnju montažne kuće i dodelu paketa građevinskog materijala.

Što se tiče ekonomskog osnaživanja biće dodeljeni paketi ekonomskih grantova. Za sve koji se budu kvalifikovali za taj projekat biće organizovane i stručne obuke. Rok za realizaciju projekta koji je počeo u julu je februar 2020. godine.

Ukupna vrednost projekta je oko 200 000 evra i na taj način biće zbrinuto 28 porodica interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o redamisiji sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji grada Kragujevca.

Sredstva će biti iskorišćena za kupovinu šest seoskih domaćinstvava i četiri montažne kuće sa pokućstvom, 11 porodica dobiće građevinski materijal, a biće obezbeđeno i sedam ekonomskih paketa za započinjanje sopstvenog biznisa.

Kragujevac je bio izuzetno aktivan i u prethodnih nekoliko godina a kroz različite vrste podrške do sada je stambeno zbrinuto 170 porodica, kupljeno je i 50 seoskih domaćinstava, podsetila je Gordana Damnjanović i dodala da vrednost brojnih grantova koji su u tom periodu obezbeđeni iznosi pet milina evra.

Zahvaljujući našim aktivnostima i strateškim lokalnim akcionim planovima koji se podudaraju sa nacionalnom strategijom Kragujevac ima priliku da posredstvom delegacije EU i Danskog saveta za izbeglice učestvuje u još jednom takvom projektu i trajno zbrine još 28 porodica interno raseljenih lica i povratnika u Srbiju. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu