Prvo inkluzivno igralište u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Radovi na izgradnji prvog inkluzivnog igrališta u Kragujevcu privode se kraju. Nabavljene su sve sprave, a trenutno nedostaje još novac za zaštitne gumene ploče.

Kompletan mobilijar prilagođen je mališanima sa smetnjama u razvoju i u potpunosti zadovoljava neophodne bezbednosne standarde.

Izgradnja i opremanje prvog kombinovanog igrališta, površine oko 100 kvadrata, koštaće više od milion dinara.

Izgradnjom prvog inkluzivnog igrališta u Kragujevcu, biće stvoreni uslovi da i deca sa smetnjama u razvoju sigurnije i udobnije uživaju u igri i zabavi na otvorenom.

Za neophodan mobilijar, koji stiže krajem novembra, prikupljeno je 640 hiljada dinara.

Sve sprave-ljuljaška sa specijalnom sedalicom, klackalica, vrteška biće postavljene na gumenoj podlozi za koju u ovom trenutku nedostaje 280 hiljada dinara.

Inicijativu za izgradnju kombinovanog igrališta pokrenula je grupa ljudi koja je organizovala humanitarne akcije za lečenje Teodore Vranješević u Nemačkoj, za šta su i dobili i Đurđevdanski nagradu.

Odlučili su da se odreknu novčanog dela nagrade i uložili ga u izgradnju inkluzivnog igrališta.

Akciji su se priključili i ostali dobitnici Đurđevdanske nagrade, Prirodno-matematički fakultet, vatrogasci i Biljana Planić.

Ostatak novca donirala je firma „King Logistics“, a akciji se odazvala i „Emisia Consulting”.

Radove na rekonstrukciji javne površine i pripremi prostora za igru u blizini Trga kod Krsta izvodi Javno komunalno preduzeće „Šumadija Kragujevac“.

Pored podsticanja razvoja najmlađih, prvo inkluzivno igralište će unaprediti i kvalitet života osetljivih društvenih grupa.

Inicijatori akcije pozivaju pojedince i kompanije koji žele da se priključe ovoj humanoj akciji i pomognu u prikupljanju novca za kupovinu gumene podloge.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu