NAJLEPŠA SRPSKA KUĆA NADOMAK KRAGUJEVCA: Stara je 133 godine, a kad otvorite vrata, ulazite u magiju (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Kuću od blata i slame u Gornjem Račniku stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca proglasili jedinstvenom u Srbiji. Napravljena je pre 134 godine, a zalaganjem potomaka ostala je očuvana do danas. Zahvaljujući seriji „Koreni“ koja se emituje na programu RTS-a, priliku da je vidi ima i cela Srbija.

Mir i nestvarna tišina u zaseoku Gornjeg Račnika. Od dvadesetak kuća u ovom delu sela vrata su otvorena u samo dve. Devedesetogodišnja baka Persa Tomić kaže da je selo oživelo dok su tu bili glumci.

„Bilo je lepo, oživelo bilo selo. I šta ćemo gde se ko navikne, njemu bude dobro. Nama dobro tu, lepo nam je“, kaže Persa.

U dvorištu Dragana Gligorijevića i objektima iz 19. veka snimana je većina scena serije „Koreni“. Četiri kuće, za svakog od braće Kostića, nekadašnjih potomaka, napravljene su od blata i slame, a zahvaljujući nasledniku koji je peto koleno, ostale su autentične.

Grede koje nose kuću i posle 134 godine, nisu se promenile.

„Po priči moga dede, kažu da su ljudi koji su ove grede deljali, spavali u plkanini da ne bi gubili vreme dolaska i odlaska, oni su tamo spavali i njihove žene su im nosile hramu tamo, a oni su su sve to radili ručno“, priseća se Dragan Gligorijević, vlasnik kuće u Gornjem Račniku.

kuca_foto-dejan-mihajlovic.jpg

Slučajnost je da je Draganov čukundeda Aleksandar, vlasnik kuće, imao dosta sličnosti sa likom Aćima Katića.

„On je bio prvi učeni čovek iz ovog sela i za vreme Prvog svetskog rata bio je predsednik bagrdanske opštine i kažu da je bio prek dosta, da je šurovao sa hajducima. Zato je možda i stvorio ovo veliko bogatstvo“, objašnjava Dragan.

U ono vreme, ova kuća sa stotinu trideset kvadrata bila je grandiozna, jer su druge čatmare bile tri puta manje. Gligorijevići su sačuvali i veći deo nameštaja kao i grnčariju, predmete od drveta.

Ono što je u današnjim domova televizor u dnevnom boravku, to je u ondašnjim kućama bilo ognjište – mesto na kome se nije pripremala samo hrana i gde su se ukućani okupljali oko vatre, družili se i pričali.

Tog vremena više nema, ali je kroz ekranizaciju „Korena“ posebno mlađim generacijama približena i ta epoha. Dragan kaže da sa radošću gleda seriju gde jednu od uloga ima i njegova kuća. To mu je i svojevrsna satisfakcija, jer će dom predaka ostati zabeležen na filmskoj traci i za buduće generacije.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu