Donacija Ingolšata kragujevačkom Domu zdravlja - iKragujevac


Vesti

U Dispanzeru za žene Doma zdravlja Kragujevac, u okviru proširenja saradnje između gradova Ingolšata i Kragujevca na oblast zdravstva, uručena je ginekološka stolica, donacija pobratimskog grada. Ovu zdravstvenu ustanovu posetila je delegacija grada Ingolšata koju su činili Gabriel Engert, referent za kulturu i obrazovanje Ingolštata i Kristijan Lange, predstavnik gradskog veća i dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu sa saradnicima.

Dugogodišnje partnerstvo i prijateljstvo dva pobratimska grada Ingolšata i Kragujevca, od prošle godine postavilo je temelje i u oblasti zdravstva. Briga i pažnja za unapređenje zdravstvenog stanja žena kod nas i u Nemačkoj, vezano za prevenciju i ranu dijagnostiku malignih bolesti i predstavlja primarni razlog zbog kojeg se grad pobratim opredelio da nam pomogne, rekla je dr Damnjanović i podsetila na uspostavljenju saradnju medicinskih škola i najavila da će saradnja u oblasti zdravstva biti nastavljena u stručnom i obrazovnom svetlu.

Saradnja između dva pobratimska grada traje od 2001. godine i do sada smo je ostvarili u oblasti kulture, obrazovanja, u oblasti održivog razvoja a uručenjem ove donacije otvaramo i saradnju u oblasti zdravstva. I ranije je bilo realizovanih manjih zajedničkih projekata u oblasti zdravstva a danas smo razgovarali o donaciji još nekih medicinskih uređaja koji ovde mogu naći primenu, izjavio je Gabriel Engert, predstavnik grada Ingolštata.

Tokom posete predstavnici Ingolšata razgovarali su sa direktorom Doma zdravlja dr Vasilijem Antićem i dr Ivicom Magdić, načelnikom Službe za zdravstvenu zaštitu žena i zaključeno je da donacije iz Nemačke mogu biti veoma dragocene za naš zdravstveni sistem, ovoga puta naročito za pacijentkinje.

Donacija je višestruko značajna za pacijentiknje ali i za lekare jer će preglede ubuduće učiniti lakšim i savremenijim. Očekujemo da se saradnja u oblasti zdravstvene zaštite nastavi a od naročite je važnosti razmena znanja i iskustva lekara razvijenih zemalja kao što je Nemačka kako bismo ih primenili u našem zdravstvenom sistemu i unapredili zdravstvenu zaštitu naših građana, rekao je direktor Doma zdravlja dr Antić. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu