Pripadnici MUP-A najavili štrajk glađu i samospaljivanje u zavisnosti od odluke Apelacionog suda u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Grupa pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i civila iz Raške, uhapšenih 2009. godine zbog švercovanja benzina i mesa na punktu Rudnici na ulazu na Kosovo, najavili su da će danas stupiti u štrajk glađu, ali i izvršiti samospaljivanje u sudnici Apelacionog suda u Kragujevcu ako taj sud potvrdi osuđujuću presudu Višeg suda u Kraljevu.

Apelacioni sud u Kragujevcu danas treba da odluči po žalbi 16 pripadnika MUP-a koji su okrivljeni zbog primanja mita kao i 10 civila kojima se na teret stavlja švercovanje robe i davanje mita .

Jedan od osuđenih pripadnika MUP-a iz Raške Milinko Nikolić rekao je da je suđenje policajcima iz Raške i civilima trajalo deset godina sa više od 70 ročišta u Kraljevu.

Nikolić je naveo da su pripadnici MUP-a osuđeni na kazne zatvora od šest do devet meseci, a nekoliko njih na tri godine zatvora.

Oni su uputili i pismo svim međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava u EU, tvrdeći da im je uskraćeno pravo na pravično suđenje.

"U toku desetogodišnjeg suđenja izloženi smo najgrubljom zloupotrebom sudskih i policijskih ovlašćenja, iako je većina nas bila zaposlena u MUP Republike Srbije, višestruko nagrađivana. Falsifikovani su dokazi, kršeni su zakoni Republike Srbije, nisu uvaženi materijalni dokazi koje smo posedovali, niti pak saslušani svedoci koji su svedočili u našu korist, a koje je predložilo upravo tužilaštvo koje zastupa optužnicu protiv nas. U vilajetu kršenja zakona i sudskog procesa koji će sigurno ući u istoriju beščaća srpskog pravosuđa nekoliko visokih funkcionera Ministarstva pravde iz sudskih instanci i Ministarstva unutrašnjih poslova podnelo je ostavke ili odbilo da učestvujeu ovom montiranom sudskom procesu", kaže se u pismu koje je upućeno međunarodnim organizacijama iz EU.

Pismo su, između ostalih, potpisali potpisali Bratoljub Mutavdžić, Milinko Nikolić, Dragan Brojačević, Zoran Čamagić, Milinko Nikolić, Filip Filipović, Dejan Marković, Vladan Vidić, Srećko Urešević,Jelenko Đorović, Dejan Savić, Zoran Radovanović, Milinko Bekčić, Ivica Virijević, Slobodan Zekavica i ostali.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu