ZBOGOM SRCE, JA DANAS POGIBOH, POSLEDNJA MI MISAO NA TEBE: Kragujevčani su napisali poruke najbližima, a onda su ih nacisti izveli na streljanje... - iKragujevac


Vesti

Pre tačno 77 godina u Kragujevcu je streljano oko 3.000 građana tog grada i okolnih mesta u znak odmazde nemačkih nacista zbog 10 ubijenih i 26 ranjenih Nemaca u sukobu sa partizanima i četnicima na pola puta između Bara i Ljuljaka.

Među ubijenima je bilo i 300 kragujevačkih učenika kao i 15 mališana starih između 8 i 15 godina. Deca i odrasli Kragujevčani pisali su poslednje poruke svojim najbližima neposredno pred streljanje, a neke od njihovim poslednjih reči čuvaju se u Muzeju 21. oktobar.

Gimnazijalac Ljubiša imao je samo 17 godina kada su ga izveli pred streljački vod a roditeljima je ostavio poruku: "Dragi tata i mama, pozdrav, poslednji put. Ljubiša".

Nažalost, njegov otac poruku nikad nije pročitao, jer je i on, što Ljubiša nije znao, bio zarobljen i streljan je istog dana.

"Draga Lelo, Seko i Bato, kucnuo je zadnji čas, oprostite svom tati. Ljubi vas sve Lazar. Htedoh se slikati s tobom Lelo, ali ti odgodi. Žao mi je", poručio je svojoj porodici radnik Lazar Petrović.

Inženjer Nikola Simić streljan je zajedno sa sinom Aleksandrom a ovo je bila njegova poslednja poruka porodici.

"Ja i Aca odlazimo zajedno. Ljubi vas otac, živite u slozi".

"Pozdravlja vas sve Aca. Pozdravite moju drugaricu Danicu", bila je poslednja poruka Aleksandra, gimnazijalca od 18 godina.

Gimnazijalac Pavle Ivanović je svom tati napisao: "Tata, ja i Miša smo u topovskim šupama. Donesi nam ručak, neki džemper i neki ćilim. Donesi nam u teglici pekmez. Paja. Tata, idi kod direktora ako vredi."

Knjigovođa Jakov Medina oprostio se uz reči "Lebac sutra nemojte poslati", brinući tome da ne protraće uzalud dragoceni hleb.

"Zbogom, Mico. Ja danas pogiboh. Zbogom, srce. Poslednja mi misao na tebe. Budi sretna, sine i bez mene" napisao je čovek, verovatno svojoj ćerkici.

Među njima je i jedan očajan otac, koji je stigao je da poruči mališanima: "Miro, poljubi decu umesto mene. Slušajte mamu deco i čuvajte se. Zbogom zauvek, vaš tata Laza".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu