U Kniću subvencijama podstiču mlade da ostanu na selu - iKragujevac


Vesti

Šumadijska opština Knić ulaže u zdravstvo, puteve, zapošljavanje, a sve u cilju podsticanja mladih da iostanu na selu. Međutim, najveća ulaganja su za poljoprivredu od koje živi većina stanovnika i zahvaljujući subvencijama, ostaje na svojim imanjima.

Tri generacije Jovanovića iz Bečevice, žive od poloprivrede. Složni i radni, obrađuju 50 hektara zemlje.

Pre dve decenije,specijalizovali su se za stočarstvo - stalno proširuju proizvodnju, a od države dobijaju povraćaj sredstava za nabakvu kvalitetnih grla.

„Mnogo nam znači što smo dobili tih 50 posto, jer smo uložili u mašine i eto vršimo stalno na proširenju stoke", kaže Zoran Jovanović, poljoprivrednik iz Bečevice.

"Svaka pomoć i subvencija je dobrodošla i nadamo se u budućnosti još više da bude, da bi eto mladi dosta ostajali na poljoprivredi, zato što je poljoprivreda, mislim i ključna u ovoj državi", smatra Ivan Jovanović, poljoprivrednik iz Bečevice.

Radni dan traje više od dvanaest sati, i svako od ima svoja zaduženja. Mladi obrađuju zemlju i čekaju prinovu, rešeni da ostanu na selu. Stariji brinu o životinjama, a svakog jutra njihovo domaćinstvo isporuči 400 litara mleka.

"Otkupna cena je 38 dinara, imamo plus premiju 7 dinara. Mogla je još malo da bude veća cena mleka, ali eto, zadovolji smo", navodi Slobodanka Jovanović iz Bečevice.

"Četvrto dete evo očekujem, i svaka pomoć je dobrodošla i sad će, 18.000 su rekli za dete, jednako treba za decu", kaže Jelena Jovanović

Pored posticaja države, pomaže i opština.

"Opština Knić je u 2018. godini opredelila oko 33 miliona dinara za podršku poljoprivredi u 36 sela", podseća Miroslav Nikolić, predsednik Opštine Knić.

Uz 56 miliona dinara, uloženih tokom prošle godine, podsticajne mere, daju rezultate.

Sve je više mladih domaćina, a Knić opština sa najvećim brojem grla krupne stoke u Šumadiji.

 

Izvor: RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu