Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu osvojili prvo mesto na takmičenju u Makedoniji - iKragujevac


Vesti

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu osvojili su prvo mesto na sedmom regionalnom takmičenju "Futura Moot court - Simulacija suđenja pred ESLJP".

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu osvojio je prvo mesto na regionalnom takmičenju u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava, koje je održano u periodu 12-14. oktobra u Makedoniji, u organizaciji švedske organizacije Civil Rights Defenders, a u konkurenciji osam pravnih fakulteta zemalja regiona.

Duh takmičenja odlikuje multikulturalnost i višejezičnost, a studenti se nastoje ohrabriti na uzajamno razumevanje, budući da svaki tim izlaže na svom maternjem jeziku, uz engleski kao pomoćni jezik.

Takmičenje se sastoji od pismene i usmene faze, pri čemu se pismena faza sastoji od pisanja predstavke Evropskom sudu za ljudska prava na osnovu imaginarnog slučaja i od odgovora tužene države.

Usmena faza se sastoji u iznošenju argumenata i prezentovanju poznavanja jurisprudencije Evropskog suda. Studenti su bili podeljeni u dva tima, od kojih jedan zastupa podnosioca predstavke, a drugi tuženu državu.

Pred sudijskim većima, koja su činile sudije Evropskog suda za ljudska prava i istaknuti pravnici iz oblasti ljudskih prava iz država regiona, naši studenti su u usmenom delu pokazali izuzetno i široko poznavanje Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i duboko poznavanje sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava, te su zasluženo pobedili na takmičenju.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu su činili: Valentina Miljković, Katarina Milanović, Teodora Čekrlić, Stefan Stevanović, Dijana Stefanović, Đorđe Lakićević i Milica Radojević. Treneri tima su bili doc. Dr Veljko Turanjanin i Suzana Milivojević“

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu